Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της στην απορρόφηση κονδυλίων

Δημοσιεύθηκε

στις


Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνουν τα στοιχεία απορρόφησης για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δις. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5  δις ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %. Το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 %. Έφθασε στα 5,007 δις ευρώ έναντι 3,414 δις. την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη  για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δις. ευρώ ενώ από τον Ιούλιο του 2012 που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις ευρώ.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως μέσα από αυτά τα στοιχεία στέλονται δύο ηχηρά μηνύματα:
“Πρώτον, ότι η απορρόφηση ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων. Δεύτερον, καταρρίπτεται ο μύθος που κυκλοφορούσε στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα δήθεν δεν μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, το 2013 ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε. Η Ελλάδα έφθασε στο 118 % του στόχου”.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός η καλή πορεία της απορρόφησης των κοινοοτικών πόρων δεν ήταν τυχαία αλλά αποτέλεσμα προσπάθειας που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, εκκαθάριση των έργων που δεν προχωρούσαν, συστηματική παρακολούθηση των έργων και της πορείας υλοποίησής τους και αναθεώρηση των προγραμμάτων όπου απαιτείτο.
Η παραπάνω πρόοδος αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ, όπως στην επανεκκίνηση των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, στην υλοποίηση δράσεων για την κοινωνική συνοχή (προγράμματα βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωφελής εργασία, κουπόνια υγείας).
Για το 2014 ο Υπουργός τόνισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ