Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι αλλαγές φέρνει σε πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να φέρει τα πάνω – κάτω σε όσα ξέραμε για την καθημερινότητά μας εν μέσω της πανδημίας, με αλλαγές να δρομολογούνται στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να χωρίσει σε δύο «ταχύτητες» το green pass από το 2022, λόγω της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορωνοϊού, η οποία καθίσταται αναγκαία πλέον λόγω της διασποράς της μετάλλαξης.

Ειδικά για τη χώρα μας που παλεύει με τη συνεχή αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων που έφερε μοιραία και την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες (εκτός για όσους εμβολιαστούν με Johnosn & Johnson, που πρέπει να γίνει στους δύο μήνες) μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, φέρνει νέα δεδομένα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι δυο ταχυτήτων, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα:

  • Για τους άνω των 60 ετών αναμένεται να λήγουν στους επτά μήνες.
  • Για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να αποφασιστεί πρώτα στις Βρυξέλλες μετά τον Ιανουάριο του 2022 και στη συνέχεια θα την υιοθετήσουν και οι χώρες μέλη της Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κάποιος από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνάει στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που ισχύουν.

 

Να μειωθεί ο χρόνος λήξης των πιστοποιητικών νόσησης ζητά ο Θ. Πλεύρης

Εν μέσω συζήτησης στην ΕΕ για εννιάμηνη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, προτάσσει τη θέση να μειωθεί ο χρόνος λήξης των πιστοποιητικών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο κ.Πλεύρης μίλησε για την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως τους τελευταίους μήνες η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντέτεινε, επιπλέον, στην πρόταση της Κομισιόν να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους 9 μήνες και να απαιτείται η τρίτη δόση για τη συνέχιση της ισχύος τους, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ο χρόνος να μειωθεί περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα άνω των 60 ετών και τα νέα μέτρα, όπως τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στο άνοιγμα της τρίτης δόσης στο 3μηνο και τάχθηκε υπέρ της σύντμησης των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών, υποστηρίζοντας ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος.

Παράλληλα στήριξε τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5-11 ετών, καθώς και την κοινή προμήθεια θεραπευτικών σχημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον

Η χορήγηση της τρίτης δόσης και μετέπειτα οι αλλαγές στο πιστοποιητικό συνδέονται άρρηκτα με την έξαρση της μετάλλαξης. “Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, εκτιμά ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

 

 

[Με πληροφορίες από Dnews.gr, protothema.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ