Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει το φύλο ενός μωρού – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού που θα γεννηθεί σε μια περιοχή.

Η έρευνα έδειξε πως στα μέρη με υψηλά PCB ( ομάδα από 209 συνθετικά παρασκευασμένων χλωριωμένους αρωματικούς υδρογονάνθρακες) στην ατμόσφαιρα και στο νερό υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν αγόρια. Οι εν λόγω χημικές ουσίες παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ευρέως ως ψυκτικά σε ηλεκτρικές συσκευές. Κι ακόμη βρίσκονται στο περιβάλλον.

Η Ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντας επιρροής στο φύλο του μωρού

Με βάση τα στοιχεία οι ειδικοί ακόμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι περιοχές με υψηλά επίπεδα αλουμινίου στον αέρα, συνήθως εκεί όπου αυτό το μέταλλο υφίσταται επεξεργασία, έχουν επίσης αυξημένα ποσοστά γέννησης αγοριών σε σχέση με κορίτσια. Κάτι παρόμοιο, σε μικρότερο βαθμό, γίνεται όπου υπάρχει μεγάλη ρύπανση του νερού από χρώμιο, αρσενικό και υδράργυρο, καθώς και αυξημένη ποσότητα από μονοξείδιο του άνθρακα στον αέρα.

Αντιθέτως, όταν στο έδαφος υπάρχει μεγάλη ρύπανση από μόλυβδο και σίδηρο, κάτι που πιο συχνά συμβαίνει σε μέρη με βαριές βιομηχανίες για χρόνια, ευνοείται η γέννηση κοριτσιών. Αυτό ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Αντρέι Ρέτσκι του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Οι ειδικοί εξέτασαν αναλυτικά στοιχεία για περισσότερες από τρία εκατομμύρια γεννήσεις σε ΗΠΑ και Σουηδία. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Υπολογιστικής Βιολογίας «PLoS Computational Biology».

Το φύλο του παιδιού καθορίζεται κατά τη σύλληψη. Στην έναρξη μιας κύησης η πιθανότητα γέννησης αγοριού-κοριτσιού είναι 50%-50%. Ωστόσο, η ανάλυση στοιχείων των ιστορικών δημογραφικών τάσεων αποδεικνύει ότι η αναλογία αγοριών-κοριτσιών (συνήθως ελαφρώς υπέρ των πρώτων) δεν είναι σταθερή αλλά εμφανίζει διακυμάνσεις διαχρονικά και ανά περιοχή. Σε βιολογικό επίπεδο είναι δυνατό να επηρεαστεί από ορμονικούς παράγοντες. Ρόλο μπορεί να παίξουν και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ρύπανση, κλίμα-καιρός κ.ά.), καθώς και ψυχολογικοί (στρες κ.λπ.), που επιδρούν στις έγκυες και κατ’ επέκταση στο φύλο του μωρού. Βέβαια, τα ευρήματα των μελετών εμφανίζουν μία ασάφεια.

Οι παράγοντες που δεν έχουν επίπτωση στο φύλο του εμβρύου

Η νέα μελέτη διαπίστωσε το συμπέρασμα ότι το κλίμα και οι εποχές, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, η εγκληματικότητα, η ανεργία κ.ά. δεν επηρεάζουν το φύλο του εμβρύου. Αντίθετα, οι ρύποι στο περιβάλλον φαίνεται να ασκούν επίδραση υπέρ του ενός ή του άλλου φύλου του μωρού. Η διαβίωση π.χ. της οικογένειας κοντά σε κάποιο ρυπογόνο εργοστάσιο μπορεί να παίξει ρόλο στο αν θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Ένα σοβαρό περιστατικό που προκαλεί μεγάλο ψυχικό στρες, έχει φανεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών.

Οι ερευνητές κρίνουν ότι η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σε ποσοστό έως 3% την αναλογία αγοριών-κοριτσιών, δηλαδή σε έναν πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι δυνατό να γεννηθούν 60.000 περισσότερα αγόρια ή κορίτσια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ