Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων σε Κίεβο και άλλες πόλεις – Φόβοι ότι άρχισαν αντίποινα του Πούτιν

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας εντείνει τους φόβους ότι άρχισαν τα αντίποινα του Πούτιν για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους».

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει εκδίκηση για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα. «Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν αναφορές για θύματα μετά από σειρά εκρήξεων που έγινε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. «Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί ως αποτέλεσμα πολλών εκρήξεων στο Κίεβο και σε διάφορες τοποθεσίες», δήλωσε τη Δευτέρα (10/10) η εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, Σβετλάνα Βοντολάγκα, σύμφωνα με το ουκρανικό κανάλι Obschestvennoye.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο TASS ότι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου.

Πυκνοί καπνοί πάνω από το Κίεβο

Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν – σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ – στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί της 10ης Οκτωβρίου.

Το Κyiv Independent αναφέρει ότι το πρωί της Δευτέρας καπνός αναδύθηκε από σημείο στο κέντρο της πόλης του Κιέβου.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο επιβεβαίωσε πως στο Telegram ότι υπήρξαν πολλαπλές εκρήξεις και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο. Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες σε διάφορα σημεία της πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς και 24 τραυματίες.

Σε καταφύγιο ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο βρίσκεται ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, μαζί με συνεργάτες του μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για Ευρωπαίους διπλωμάτες που έλαβαν εντολή να μεταβούν σε καταφύγια της πόλης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ