Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Φόβος και τρόμος ο κορονοϊός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με άνοιγμα σχολείων και ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφιαλτικό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα λόγω του κορονοϊού, με τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» να έχει κυριαρχήσει, το στέλεχος «Μu» να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και στις εντατικές των νοσοκομείων να επικρατεί ασφυξία.

Το κίνημα ασθενών στα νοσοκομεία με covid που αρνούνται να διασωληνωθούν λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ το άνοιγμα των σχολείων προκαλεί έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό δεν αποδίδουν και θεωρείται βέβαιο ότι τα κρούσματα θα εκτοξευτούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ και της οικονομίας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Εάν προσθέσει κανείς και τις τελευταίες αποκαλύψεις  με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, γίνεται αντοχές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτιμά ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι επαρκής.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου:

  1. «Η εμβολιαστική κάλυψη είναι γύρω στο 60%. Είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
  2. «Έπρεπε να ήμασταν στο 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν και όχι σε έξι ή οχτώ μήνες».

Crash test

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα θα αποτελέσει το πρώτο crash test για την κυβέρνηση και τους ειδικούς για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.
Τα πρωτόκολλα μάλιστα άλλαξαν, με στόχο η επιστροφή στις αίθουσες να γίνεται με ασφάλεια και να περιοριστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό τα κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Οι μαθητές (άνω των 12 ετών) θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως στόχο να περιοριστεί η διασπορά και να μην επαναληφθεί η τηλεκπαίδευση που δεν είναι ότι το καλύτερο για τις γνώσεις που πρέπει να λάβουν οι μαθητές και ιδίως όσοι βρίσκονται στη Γ’ Λυκείου και διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ.
Ωστόσο, ο ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα των σχολείων»

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • «Εάν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν».
  • «Να το ξανασκεφτούν στο υπουργείο Παιδείας. Οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρα. Το ανοιχτό παράθυρο από μόνο του δεν βοηθά».

Δείτε επίσης: Αντιεμβολιαστές: Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών και θετικών rapid test

Ανεμβολίαστοι – αρνητές

Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και έχουν γεμίσει ασφυκτικά τις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εννέα στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.
Το μέγεθος του προβλήματος έγινε αντιληπτό με τις δύο περιπτώσεις ασθενών που αρνήθηκαν να διασωληνωθούν με αποτέλεσμα να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.
Το αποτέλεσμα ήταν να θρηνούμε δύο ανθρώπους, μια 55χρονη μητέρα δύο παιδιών από τη Ρόδο και μια 54χρονη στον Ευαγγελισμό που δεν ήθελαν να ακούσουν τις οδηγίες των γιατρών, καθώς είχαν πειστεί ότι δεν έχουν πρόβλημα
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που ψάχνονται να κολλήσουν ελαφρά προκειμένου να πάρουν χαρτί νόσησης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να μην εμβολιαστούν για ένα διάστημα έξι μηνών.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις με τις μαϊμού βεβαιώσεις στον Παλαμά, δείχνει ότι οι αντιεμβολιαστές σκαρφίζονται ότι κόλπο μπορούν προκειμένου και το εμβόλιο να μην κάνουν, αλλά και να κυκλοφορούν κανονικά.

Ανοσία αγέλης

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι έχει χαλαρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σημειώνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα αργήσει η ανοσία της αγέλης.
«Θα πλησιάσουμε στην ανοσία της αγέλης με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι», είπε με νόημα ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.
Στο ερώτημα πότε θα αλλάξει η κατάσταση, εξήγησε ότι την άνοιξη η κατάσταση θα είναι καλύτερη καθώς ο ιός θα αρχίσει να γίνεται ενδημικός.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Αναφορικά με την μετάλλαξη «Μu», ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρέπει να μελετηθεί αλλά δεν ανήκει ακόμη στα στελέχη ανησυχίας.
«Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν, αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλια μας απ’ ότι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ωστόσο, χτύπησε και αυτός καμπανάκι, λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος που θα προέλθει από μη εμβολιασμένους.
«Αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε. Πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε στέλεχος πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος, είδαμε ότι αλλιώς ξεκίνησε ο ιός», τόνισε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ