Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πανδημία: Πώς θα κάνουμε Πάσχα – Τι θα γίνει το καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το τρίτο κύμα της πανδημίας και το ερώτημα που τίθεται είναι το πότε η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες μερικής κανονικότητας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας από τη μια ότι ο ιός είναι εδώ και από την άλλη ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τουλάχιστον πολεμική.
«Μας έχει ξεφύγει για ακόμη μια φορά η πανδημία», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπράβελος.

Η δήλωση αυτή καθιστά σαφές ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, καθώς:

  • ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανέβει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία,
  • να τιναχτεί στον αέρα όλη η προσπάθεια που έχει γίνει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Εάν προσθέσει μάλιστα κανείς ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και δεν αντέχει άλλους περιορισμούς και τους χιλιάδες ασυμπτωματικούς, γίνεται αντιληπτό ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Τα self tests είναι χωρίς αμφιβολία μια επιλογή που δίνει λύσεις, αλλά από μόνη της δεν αρκεί, κάτι που σημαίνει ότι για πολύ καιρό ακόμη όλοι μας θα είμαστε αιχμάλωτοι του κορονοΐου.

Ας δούμε λοιπόν την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα από απαντήσεις που δίνουν οι επιστήμονες σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις:

  1. Τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαν γίνει self tests σε εκπαιδευτικούς και τους μαθητές λυκείων;

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι οι «600» που βρέθηκαν θετικοί, θα μπορούσαν να δώσουν από 5.500 μέχρι 8.000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. «Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα», είπε .

  1. Πως θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στα τέλη του μήνα;

Ο κ. Καπράβελος περιγράφει τριτοκοσμικές συνθήκες, με ασθενείς που διασωληνόνται σε απλό θάλαμο και χρησιμοποιεί τη φράση «έχουμε τρεις νεκρούς κάθε ώρα». Ο ίδιος αποφεύγει να κάνει εκτίμηση για την οροφή του τρίτου κύματος, σημειώνοντας όμως  ότι «έτσι όπως τα βλέπουμε θα φτάσουμε τους 900 – 1000 διασωληνωμένους τέλος Απριλίου». Όπως μάλιστα αναφέρει εάν δεν είχαν γίνει εμβολιασμοί το τρίτο κύμα θα είχε τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά του δεύτερου.

  1. Θα ανοίξουν οι περιφερειακές μετακινήσεις;

Το ερώτημα αφορά κατά κύριο λόγο όσους έχουν εμβολιαστεί, που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μπορούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθαρίζει πώς όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. «Δεν είναι όμως ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα», σημειώνει.

  1. Ποιο σενάριο εξετάζεται για Πάσχα στο χωριό;

Στο τραπέζι έχει πέσει το άνοιγμα των περιφερειακών μετακινήσεων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι να μπορεί να έχει το δικαίωμα να φύγει κανείς για Πάσχα στο χωριό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κάνει self test, αλλά είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις. “Είμαστε έτοιμοι ως Πολιτεία να αντεπεξέλθουμε σε ότι χρειαστεί ώστε να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα”, είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

 Πώς θα κάνουμε Ανάσταση;

Η κ. Παγώνη, είπε ότι έχει σημασία να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Όπως εξήγησε δεν θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή την ώρα. Έκανε μάλιστα λόγο για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες. «Μπορούμε να μην φιληθούμε την Ανάσταση», ήταν η χαρακτηριστική της φράση.

  1. Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών;

Την Τετάρτη άρχισε η παραλαβή των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει ως εξής: α) Έως και τις 19 Απριλίου θα καταθέσουν αίτηση ομάδες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών. β) Στις 21 Απριλίου σειρά θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55-59. γ) Από τις 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54. Στη συνέχεια, θα ανοίξει και η δυνατότητα για περαιτέρω ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε τον Ιούνιο να μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού και οι πιο νέοι.

  1. Τι θα γίνει με την ανοσία, πώς θα είναι το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, αλλά και πάλι απαιτείται προσοχή. Όπως εξήγησε περί τα τέλη Ιουνίου θα έχει γίνει πράξη μια σχετική ανοσία που θα είναι στα επίπεδα του 55%. «Θα αισθανθούμε ασφάλεια μπαίνοντας στο καλοκαίρι», είπε με νόσημα. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι ναι μεν το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά θα παραμείνουν οι μάσκες και είπε «όχι» σε βόλτες στα στενά σοκάκια αλλά στις παραλίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ