Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ραντεβού με την εφορία: 5+2 ανάσες για λιγότερο φόρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καθιερωμένο ραντεβού με την εφορία γεγονός που έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Η επέλαση του κορονοϊου έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το φόρο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα τεκμήρια και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, με στόχο να υπάρξουν «ανάσες στη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.
Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν «κλειδώσει» και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αργότερο έως τα τέλη του μήνα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.
Ημερομηνία που θωρείται «κλειδί» είναι το Πάσχα, καθώς αμέσως μετά θα αρχίσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που σηματοδοτούν και το «λογαριασμό» στην εφορία.
Στην κυβέρνηση θέλουν να προετοιμάσουν την κοινωνία, προκειμένου να μπορούν όλοι να κάνουν τα κουμάντα τους και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίοι δεν θα αργήσουν οι αποφάσεις.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και όχι σε τρεις όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων θα δείξει συνέπεια στις υποχρεώσεις της έναντι του κράτους.
Με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εξόφληση, αναμένεται να δοθεί και παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.
Η παράταση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται το  ενδεχόμενο να δοθεί και επιπλέον  χρόνος, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Ας δούμε αναλυτικά τις ρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις:

Η πανδημία και τα κλειστά καταστήματα άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στην οικονομία, αλλά και στον τρόπο που κάνουμε τις συναλλαγές μας. Το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανό να «παγώσει την επιβολή ποινής για όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους. Εάν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη αυτή, δεν θα τεθεί σε ισχύ ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν. Το πρόστιμο αφορά στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Για να καταλάβουμε τι θα γινόταν, ας δούμε το παράδειγμα, φορολογούμενου με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Εάν ισχύσει η ρύθμιση του 30%, ότι χρειάζεται δαπάνες εξοφλημένες με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%). Αν όμως ο παραπάνω φορολογούμενος καταβάλλει πάνω από το 60% του εισοδήματός του σε δόσεις δανείου, ενοίκια ή φόρους, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ηλεκτρονικές πληρωμές 4.000 ευρώ.

  • Τεκμήρια:

Οι πληροφορίες -χωρίς να υπάρχει κάτι το επίσημο-, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την απενεργοποίηση τους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιβολή έξτρα φόρου. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρία σενάρια που είναι τα εξής: α) την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζομένους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά καθώς και ατομικές επιχειρήσεις. Το μέτρο θεωρείται αναγκαίο καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους, λόγω της πανδημίας να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν φόρους για πλασματικά εισοδήματα. Η αναστολή θα εξαιρεί τους φορολογουμένους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. β) Τον συνυπολογισμό στα εισοδήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους υπαλλήλους που ήταν σε αναστολή σύμβασης. Αν και τα εισοδήματα αυτά δεν φορολογούνται, εξετάζεται να προσμετρηθούν μόνο για κάλυψη των τεκμηρίων. Για τους επαγγελματίες αντίστοιχα εξετάζεται ο συνυπολογισμός των επιστρεπτέων προκαταβολών στο εισόδημά τους, που επίσης δεν φορολογούνται, με σκοπό την κάλυψη των τεκμηρίων. γ) Την απενεργοποίηση των τεκμηρίων μόνο για κατοικίες και αυτοκίνητα για όσους έχουν πληγεί, ενώ δεν αποκλείεται, ενόψει μάλιστα της οριστικής τους κατάργησης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση το 2019, το μέτρο να «παγώσει» για όλους τους φορολογουμένους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 «πιάστηκαν» στην παγίδα των τεκμηρίων 1,9 εκατ. φορολογούμενοι. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ. Τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά και τα απειλούν όταν αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο Ι.Χ. Εάν μάλιστα είναι μεγάλου κυβισμού -1.929 κ.ε. και άνω-, τότε ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

  • Ανείσπρακτα ενοίκια:

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 από τα ακίνητά τους, δεν θα χρειαστεί να μπουν σε περιπέτειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γλιτώσουν την φορολόγηση, χωρίς να χρειαστεί να προβούν ούτε σε νομικές ενέργειες, ούτε να μπουν σε δικαστικές περιπέτειες και ραντεβού για επίσκεψη στην Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα ισχύει ειδικά για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και πατάει πάνω στην πρόταση που έχει υποβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα αρκεί μία απλή εξώδικη δήλωση η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η νέα ρύθμιση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να φορολογηθούν για ανείσπρακτα ενοίκια με συντελεστές από 15% έως 45% καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο θα αρκεί η υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

  • Έκπτωση 40% για δαπάνες σε ακίνητα:

Η διάταξη θα προβλέπεται έκπτωση φόρου έως και 1.600 ευρώ στο φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας. Η έκπτωση φόρου θα αφορά εργασίες για την ανακαίνιση, την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων που έγιναν το 2020 και θα υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου.  Το συνολικό ποσό των δαπανών που θα εκπίπτουν θα κατανέμεται ισόποσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πάντως, θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών και το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα χορηγείται θα ανέρχεται σε 6.400 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 16.000 ευρώ.

  • Έκπτωση φόρου:

Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων απέφυγε να πληρώσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, λόγω του ότι δεν είχε κάτι να κερδίσει. Από τη στιγμή όμως που το κράτος έχει ανάγκη από «ζεστό» χρήμα, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που οφείλουν στην εφορία θα κερδίσουν έκπτωση που να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.

  • Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, καθώς ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι σε επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020. Στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για παρεμβάσεις, αυτές θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Όσον αφορά στο χρόνο που θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις καθώς αναμένονται γύρω στον Ιούλιο.

  • Τέλος επιτηδεύματος

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος, αναφέρει ότι θα μειωθεί για τις επιχειρήσεις που έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις της εστίασης. Επίσης εξετάζεται η απαλλαγή από το τέλος των 650 ευρώ οι νέοι αγρότες που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγροτική οικονομία, λόγω της πανδημίας, επιβάλλουν την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους για το φορολογικό έτος 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ