Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Α. Γεωργιάδης στο Χ-τύπο: “Ξεκλειδώνουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις του παρελθόντος και προσελκύουμε νέες”

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εκτίμηση ότι οι ζωές μας θα επανέλθουν σε πολύ πιο φυσιολογικούς ρυθμούς το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, έκανε μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους δύο βασικούς στόχους που έχει θέσει στο Υπουργείο που ηγείται και απάντησε για τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.
Ειδική αναφορά έγινε στα μεγάλα έργα που πρόκειται να γίνουν στην Βόρεια Αθήνα ενώ ρωτήθηκε και για το πως καταφέρνει να διατηρεί τους δεσμούς του με την εκλογική του περιφέρεια.

Κύριε Γεωργιάδη, ηγείστε ενός κορυφαίου Υπουργείου. Θα θέλαμε να μας πείτε συνοπτικά σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας και ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι.
Οι βασικοί μου στόχοι είναι κατά βάση δύο: Ο πρώτος να ξεκλειδώσουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις του παρελθόντος. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει και είμαστε πια στην τελική ευθεία στην πολύ μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Ο δεύτερος στόχος είναι να προσελκύσουμε νέες άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, όπως είναι η Microsoft, η Digital Realty και η Pfizer, αλλά η “όρεξή μας άνοιξε” και θέλουμε πολύ περισσότερες.

Η χώρα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης κινείται, δυστυχώς, στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πως σχολιάζετε την αντιμετώπιση της πανδημίας αυτόν τον ένα χρόνο και πως επιχειρείτε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να μειώσετε τις επιπτώσεις της;

“Η ζωή μας θα επανέλθει σε πολύ πιο φυσιολογικούς ρυθμούς το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου”

Παρά την δικαιολογημένη σε όλους μας κόπωση που φέρνει και την αναγκαστική απαισιοδοξία, για εμάς που μιλάμε συνέχεια με ανθρώπους στο εξωτερικό και ακούμε πως μας βλέπουν απ’ έξω, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις χώρες υπόδειγμα του πως χειρίζεται τον κορωνοϊό, τόσο όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας, όσο αφορά και στο κομμάτι της οικονομίας.
Ξέρω ότι αυτό καμιά φορά ακούγεται περίεργο σε όσους το ακούν εδώ, αλλά δεν έχουν παρά να μιλήσουν με οποιονδήποτε φίλο στο εξωτερικό και να τους ρωτήσουν πως βλέπουν εκεί την Ελλάδα. Τότε θα καταλάβουν ότι, μέσα σε αυτή τη συμφορά, σταθήκαμε όρθιοι. Αυτό δεν είναι μία επιτυχία μόνο της Κυβερνήσεως. Αυτό είναι μία επιτυχία όλου του ελληνικού λαού.
Όλα τα οικονομικά μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η πληρωμή τόκων επιχειρηματικών δανείων, τα προγράμματα “ΓΕΦΥΡΑ 1”, “ΓΕΦΥΡΑ 2” κ.λπ., είναι η απάντηση στο ερώτημα σας. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και μετά το τέλος της πανδημίας.

Ποιες είναι οι πρώτες σας εκτιμήσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τι να περιμένουν οι πολίτες για τη συνέχεια;

Το λιανικό εμπόριο τηρεί τα μέτρα και δεν έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην πανδημία”

Πρώτον, ως προς την επίδραση του λιανικού εμπορίου στην πανδημία, φαίνεται ότι δεν είχε καμία απολύτως αρνητική επίδραση. Τα κρούσματα συνέχισαν μία ελαφρά πτωτική τάση, αλλά πάντως δεν έγινε καμία έκρηξη προς τα πάνω, όπως κάποιος θα μπορούσε να φοβόταν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Αυτό που το Υπουργείο Ανάπτυξης ισχυρίζεται από την πρώτη στιγμή, ότι το λιανικό εμπόριο τηρεί τα μέτρα και δεν έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην πανδημία, επιβεβαιώνεται και αυτή τη φορά, όπως κατά τη γνώμη μου είχε επιβεβαιωθεί και την προηγούμενη.
Τώρα, ως προς την κίνηση είναι μέτρια, όπως όμως συνήθως είναι αυτήν την περίοδο του έτους που δεν είναι κάποια ιδιαίτερα μεγάλη περίοδος κίνησης του λιανικού εμπορίου.
Συνήθως λίγο πριν από το Πάσχα το λιανικό εμπόριο είναι χαμηλά και ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ καλύτερα και με λιγότερους περιορισμούς.

Κύριε Υπουργέ, από τα δεδομένα που έχετε και την εμπειρία που έχετε αποκτήσει, πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προ covid-19 εποχή;
Η προ Covid εποχή όπως ακριβώς με ρωτάτε, δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Διότι ο Covid-19 θα είναι πια μαζί με την ανθρωπότητα ίσως για πάντα. Θα είναι μία από τις ασθένειες που θα αντιμετωπίζουμε με τα εμβόλιά μας, όπως κάνουμε για τόσες άλλες.
Φυσικά, η πρόοδος της επιστήμης και των εμβολιασμών και το χτίσιμο της ανοσίας στον πληθυσμό, θα μετατρέψει τον Covid σε άλλη μία ασθένεια που απλώς θα υπάρχει και θα τη γνωρίζουμε.
Η ζωή μας θα επανέλθει σε πολύ πιο φυσιολογικούς ρυθμούς εκτιμώ το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου και με την πρόοδο των εμβολιασμών νομίζω ότι η οξεία φάση της πανδημίας όπως τη γνωρίζαμε, έχει τελειώσει.

Ένα έργο ορόσημο για όλη τη χώρα είναι η επένδυση στο Ελληνικό. Που βρισκόμαστε;

“Είμαστε πια στην τελική ευθεία στην πολύ μεγάλη επένδυση του Ελληνικού”

Στο Ελληνικό είμαστε στην τελική ευθεία. Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τη μεταβίβαση των μετοχών γύρω στο Πάσχα, είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά.
Αν και έχουμε λύσει χιλιάδες γραφειοκρατικά προβλήματα μέχρι τώρα, θα σας προκαλούσα πονοκέφαλο αν απλώς σας απαριθμούσα τα βήματα που έχουμε ακόμα μπροστά μας.
Όμως, όλα πρέπει να γίνουν όπως ορίζουν οι νόμοι και οι κανόνες. Το χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Τα Υπουργεία συνεργαζόμαστε μεταξύ μας πάρα πολύ καλά. Όλα θα πάνε καλά. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία ακόμα και να επισκεφτεί το χώρο στο Ελληνικό και να δει από κοντά τα έργα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, αναμένεται να υλοποιηθούν δύο μεγάλα έργα. Το Ιωνικό Κέντρο στη Νέα Ιωνία και το Εμπορικό Κέντρο στα σύνορα Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης. Θα σταθεί αρωγός το Υπουργείο;

“Όταν δείτε τα σχέδια του Ιωνικού Κέντρου και επισκεφτείτε το εργοτάξιο, πιστεύω θα νιώσετε υπερηφάνεια”

Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το Ιωνικό Κέντρο στη Ν. Ιωνία χρηματοδοτείται απευθείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης με δική μου προσωπική απόφαση και από την Περιφέρεια Αττικής με απόφαση του κυρίου Πατούλη.
Στηρίζουμε ενεργά το έργο αυτό. Θα αλλάξει την περιοχή της Ν. Ιωνίας και είναι κάτι το καταπληκτικό. Όταν δείτε τα σχέδια και επισκεφτείτε το εργοτάξιο, πιστεύω θα νιώσετε υπερηφάνεια.
Όσον αφορά στο Εμπορικό Κέντρο στα σύνορα Λυκόβρυσης- Μεταμόρφωσης, το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το 2019. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση άνω των 93 εκ. ευρώ και όλα βαίνουν καλώς.

Πόσο εύκολο είναι για έναν Υπουργό και μάλιστα σε ένα προβεβλημένο Υπουργείο να ασχολείται και με την εκλογική του Περιφέρεια; Εσείς, πως καταφέρνετε να διατηρείτε τους δεσμούς σας με τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας;
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην πανδημία η επαφή με την εκλογική Περιφέρεια έγινε δυσκολότερη. Κυρίως διότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις συγκεντρώσεις που παραδοσιακά κάναμε και να βλέπω συνέχεια κόσμο, καθόσον ο Covid μας θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς.
Παρά ταύτα, μέσω διαδικτύου, έχω διατηρήσει επαφή με το εκλογικό σώμα της Περιφέρειάς μου. Οι συμπολίτες που χρειάστηκαν να με βρουν, με βρήκανε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Άλλωστε και ως Υπουργός έχω εμπλακεί σταθερά σε όλα τα μεγάλα έργα του Βορείου Τομέα των Αθηνών, είτε μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε μέσω χρηματοδοτικής στήριξης των Δήμων που χρειάστηκαν χρήματα για να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους.
Σας διαβεβαιώ, είμαι μεν Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά παραμένω και Βουλευτής Βόρειας Αθήνας με μεγάλη συνέπεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ