Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Αλέξης Τσίπρας & το …φρενοκομείο της Κουμουνδούρου

Δημοσιεύθηκε

στις

*Φίλια πυρά στον Κασσελάκη

*Εικόνα κατάρρευσης στο κόμμα

*Όργιο φημών για την επόμενη ημέρα

*Ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού

Πλήθος φημών και σεναρίων βλέπουν τα τελευταία 24ώρα το φως της δημοσιότητας τόσο για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει με μαθηματική ακρίβεια και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα σηματοδοτήσει το τέλος εποχής ενός κόμματος που άνθισε υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον φυσικό του ηγέτη, δεν θα είχε καταφέρει να γίνει ποτέ πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και ασφαλώς δεν θα είχε αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου.

Οι αλλεπάλληλες βαριές ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υποχρέωσαν να παραδώσει τα “κλειδιά”, αλλά η εσωστρέφεια είναι τόσο μεγάλη, που είναι μάλλον αδύνατον να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ως “σωτήρας” και η νίκη του απέναντι στον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού οι ψηφοφόροι είχαν σχηματίσει άποψη για το ποιος υπονόμευσε τον κ. Τσίπρα.

Η αποχώρησή 11 βουλευτών και εκατοντάδων στελεχών για τη Νέα Αριστερά, ήταν η λογική εξέλιξη μιας σύγκρουσης, που είχε στον πυρήνα της, την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.

Όσοι όμως πίστευαν ότι από τη στιγμή που έφυγαν όσοι ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμένει στη ριζοσπαστική αριστερά και όχι με κεντροαριστερό πρόσημο, διαψεύστηκαν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Πουθενά φως

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τον “αμερικανικό αέρα” που θέλησε να φέρει, δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση και από μέρος της λύσης, βρέθηκε να είναι μέρος του προβλήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ώρα μηδέν και ο ίδιος δείχνει να έχει εγκλωβιστεί και να δέχεται πυρά ακόμη και από αυτούς που τον στήριξαν στην ηγεσία, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος ακόμη και για πρόταση μομφής εναντίον του.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει “απέραντο φρενοκομείο” για να θυμηθούμε και την ιστορική ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς από πουθενά δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Φίλια πυρά

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται φίλια πυρά από στελέχη τα οποία τον στήριξαν σε δύσκολες στιγμές όπως για παράδειγμα η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Τσίπρας και εμμέσως ο Νίκος Παππάς.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν αυτή που πρώτη σήκωσε το γάντι όταν έγινε γνωστό το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη με το οποίο έθετε θέμα αλλαγής από το όνομα έως και τα σύμβολα του κόμματος.

Η φράση που χρησιμοποίησε για την επιστολή “επιστρέφεται ως απαράδεκτη”, δείχνει ότι οι έως τώρα συμμαχίες ανατρέπονται και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο εσωκομματικό μέτωπο.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι “εάν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο, που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές”.

Η πλέον εντυπωσιακή αλλαγή όμως είναι αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος θεωρείται έως πρόσφατα, ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη.

Η φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας “Είμαι σε δύσκολη θέση απέναντί σας, γιατί τον στήριξα το καλοκαίρι”, καθιστά σαφές ότι ο εμφύλιος θα είναι αδυσώπητος.

“Σωσίβιο” Παππά

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι αυτός που έδωσε έστω και την τελευταία στιγμή “σωσίβιο” στον κ. Κασσελάκη ήταν ο Νίκος Παππάς, καθώς έβγαλε από το “κάδρο” τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

“Αναμένω να τηρηθούν οι δεσμεύσεις Κασσελάκη” είπε στο Kontra o πρώην υπουργός, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές στην περίπτωση που σπάσει και αυτή η “συμμαχία”.

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν θα υπάρξει επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγει ακόμη και εάν χάσει με 20 μονάδες διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το κόμμα θα πορεύεται με αυτόν αρχηγό.

Όσοι πάντως γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στην εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι δικό του δημιούργημα.

Σημειώνουν μάλιστα με νόημα, ότι τα πυρά κατά του κ. Κασσελάκη εκτοξεύουν πλέον πρόσωπα που παραμένουν συνομιλητές του -Γεροβασίλη -Τσίπρας, Σπίρτζης, Φλαμπουράρης.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει η αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε ένα “φθαρμένο προϊόν” όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τελευταίες του παρεμβάσεις, δείχνουν, ότι έχει ως στόχο την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε με νόημα ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στην Κεντροαριστερά, το οποίο δεν μπόρεσαν να καλύψουν παρά τις ευκαιρίες που είχαν ούτε ο κ. Κασσελάκης, ούτε ο κ. Ανδρουλάκης.

Υπ’ αυτή την έννοια οι ευρωεκλογές θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα δείξουν εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στο προσκήνιο για να βρεθεί απάντηση στο ερώτημα “απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ