Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κρίσιμος Ιούνιος: Νέα βήματα ελευθερίας και Plan b για καραντίνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη είναι το σχέδιο «Ελευθερία», για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού και την επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας.

Οι περίπου 5,5 εκ. εμβολιασμοί έως το τέλος του μήνα, θεωρούνται «κλειδί» των εξελίξεων, καθώς θα διαμορφώσουν το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας που θα βάλει τις βάσεις για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Τα βήματα που έγιναν με το άνοιγμα του τουρισμού την επαναλειτουργία της εστίασης, τη δυνατότητα για υπερτοπικές μετακινήσεις και το τέλος των sms, είναι βέβαιο ότι θα έχουν και συνέχεια.
Τέλος του μήνα ανοίγουν τα γυμναστήρια, τα οποία θα μπορούν όλοι να τα επισκέπτονται και όχι μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός που σηματοδοτεί το άνοιγμα σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων.
Η όλη διαδικασία όπως γίνεται αντιληπτό τρέχει με πολύ γοργούς ρυθμούς, αφού είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχουν άλλα «λεφτόδενδρα».
Τα επόμενα βήματα επιστροφής στην καθημερινότητα σχεδιάζονται μέσα στον Ιούνιο και το ερώτημα του θέτουν όλο και περισσότεροι είναι τι θα γίνει με τη μουσική σε καφέ και μπαρ, τις δεξιώσεις και τους γάμους.
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επιδημιολογικό φορτίο σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η Αττική.
Ωστόσο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι δεν θα αργήσει η ημέρα -ίσως και στις αρχές Ιούνιου,- που θα ανακοινωθούν κάποιες αποφάσεις που θα εδραιώσουν την αίσθηση της επιστροφής στην ελευθερία.

Μετά… μουσικής
Μια από αυτές είναι η επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα εστίασης προκειμένου άπαντες να αισθανθούν τις χαρές που μπορεί να προσφέρει η χαλαρότητα του ελληνικού καλοκαιριού.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις και για τα μπαρ, τα μαγαζιά δηλαδή, που έχουν αποκλειστικά κωδικό για βραδινή διασκέδαση και μόνο για εξωτερικούς χώρους.
Η απόφαση που  έχει ληφθεί για την απαγόρευση της μουσικής έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός.
Ειδικοί εξηγούν ότι η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του ιού.

Δεξιώσεις –γάμοι
Ερωτήματα υπάρχουν με τις δεξιώσεις, τους γάμους και τα βαφτίσια, τα οποία ως επί το πλείστον γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φέρνουν «ζεστό» χρήμα.
Το όριο των 100 προσκεκλημένων θεωρείται μικρό από επαγγελματίες του κλάδου και υπάρχουν ήδη ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί σε μεγαλύτερους χώρους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια διαδραματίζει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θεωρεί αναγκαίο αυτό το όριο.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο υπουργός:

  • «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται το όριο των 100 ατόμων για τις δεξιώσεις. Όταν σήμερα με τους όρους της εστίασης, σε ένα εστιατόριο, με τα τραπέζια των 6 και τις αποστάσεις που προβλέπονται μπορεί ένα εστιατόριο να έχει 100, 200, 300 ανθρώπους είναι παράλογο να το κάνει ένα εστιατόριο και να μην το κάνει ένα κτήμα που κατά τεκμήριο η άπλα είναι πολύ μεγαλύτερη».
  • «Το υπουργείο είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα, δεν είχε γίνει δεκτό από την επιτροπή και θα το επαναθέσει. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δημιουργείται πολύ μεγάλος αθέμιτος ανταγωνισμός διότι κάποιοι που θα θέλουν να φέρουν πάνω από 100 άτομα μπορεί να νοικιάσει ένα εστιατόριο και να το κάνουν εκεί».

 

Εσωτερικοί χώροι εστίασης
Επίσης, υπάρχει και η εκκρεμότητα των εσωτερικών χώρων εστίασης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50% -70% και αυτό θα μπορούσε να συμβεί προς τα τέλη Ιουνίου.
Τότε άλλωστε αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου, που αποτελεί και τον αναγκαίο όρο για να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι.

Σαρωτικοί έλεγχοι
Τα βήματα ελευθερίας δεν πρέπει να οδηγούν στο εύκολο συμπέρασμα ότι η χώρα ξεμπέρδεψε με τον κορονοϊό και πολύ σύντομα όλοι μας θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή όπως πριν από την πανδημία.
Οι μεταλλάξεις και οι εικόνες υπερχαλάρωσης προβληματίζουν έντονα τους λοιμωξιολόγους και το μήνυμα που εκπέμπουν αποτυπώνεται  στη φράση «είναι αναγκαία η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας».

Για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις θα γίνονται:

  • σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα, με έμφαση στις βραδινές ώρες,
  • συστάσεις της αστυνομίας σε περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Το plan b σε τυχόν αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει την επιστροφή απαγορεύσεων και τοπικές καραντίνες, προκειμένου να μπει άμεσα τέλος σε φαινόμενα έξαρσης του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ο απολογισμός των ελέγχων θα είναι καθημερινός για να αξιολογούνται διαρκώς τα στοιχεία, όπως οι παραβάσεις και οι περιοχές καθώς και το ύψος των προστίμων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ