Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επεσήμανε οτι κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με δηλώσεις της στο Mega, εξηγεί πως με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, αυτό φαίνεται από τα λύματα. Τα λύματα είναι περίπου σταθεροποιημένα, με αυξομειώσεις, και οι θάνατοι είναι στο επίπεδο των 15 με 20 ημερησίως», τόνισε.

Όπως σημείωσε, «κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι το 95%-98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση».

Η παραλλαγή «Κένταυρος»

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την οποία η επιστημονική κοινότητα ονόμασε «Κένταυρος». Η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες.

Θα δούμε τον επόμενο καιρό τη δυναμικότητά της, ωστόσο δε φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ