Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η γιορτή της αγάπης”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο

Τα Χριστούγεννα και το χρονικό διάστημα που ξεκινά απ΄ αυτήν την περίλαμπρη γιορτή της Πίστεώς μας και λήγει με τον εορτασμό των Φώτων δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα δώρο του Θεού σε κάθε άνθρωπο ατομικά και στην κοινωνία συλλογικά.

Η έλευση του Κυρίου στον Κόσμο συμβολίζει την ένωση της θείας φύσης, που έχει ο Χριστός με την ανθρώπινη και δείχνει τον δρόμο σε όλους μας – κι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην αγάπη, την γαλήνη, την κατανόηση, την αποδοχή του άλλου και την αρετή και τελικά στην θέωση διά της αποδοχής και πιστής εφαρμογής των θείων διδαχών.

Η έκταση και το βάθος αυτής της γιορτής δεν είναι δυνατόν να παρατεθεί σ’ ένα κείμενο. Ο πλούτος των μηνυμάτων της είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που εμείς μπορούμε να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε με το εργαλείο της λογικής. Μόνο ως βίωμα μπορεί να γίνουν κατανοητά τα Χριστούγεννα – κι αυτό το βίωμα είναι κάτι κοινό, προσβάσιμο σε όλες και όλους.

Επιπλέον, η εορταστική περίοδος προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να κάνουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους, τα προσφιλή πρόσωπα. Η καθημερινότητα, με τις ατέλειωτες μέριμνες, το άγχος του βιοπορισμού, των μαθητικών επιδόσεων, της ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της εργασίας και όλων των άλλων υποχρεώσεων, συχνά μάς στερεί το αγαθό της επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας.

Ως υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες στην Ψυχική Υγεία πρέπει να υπενθυμίσω αυτό που είναι μεν κοινός τόπος αλλά συχνά το λησμονούμε: η βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία και η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος προς τους οικείους είναι προϋπόθεση για την βελτίωση και την προστασία της Ψυχικής Υγείας των πολιτών.

Αυτά τα Χριστούγεννα, όσες και όσοι μπορούμε, ας κάνουμε μια ανάπαυλα από τις υποχρεώσεις και τις συνήθειες που περισπούν την προσοχή μας και ας επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: στο να περάσουμε χρόνο με τα πρόσωπα που έχουν σημασία για εμάς και να χαρίσουμε από το περίσσευμα της καρδιάς και των υλικών μας μέσων σε όσες και όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Η αγάπη, ο σεβασμός, το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη είναι τα ισχυρότερα φάρμακα που μπορεί να δώσει και να λάβει κάποιος για να θεραπεύσει τα ψυχικά τραύματα που ενδέχεται να έχει. Δεν χρειάζεται να γίνει υπόδειξη του τρόπου με τον οποίον θα εκφραστούν αυτά τα συναισθήματα και οι πράξεις. Γνωρίζουμε όλες και όλοι πως να πράξουμε το σωστό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τους πολίτες, θα αγωνιστεί για το καλό όλων, με στόχο να μην μείνει κανείς πίσω, αβοήθητος.

Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία και προκοπή!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ