Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τελική αντεπίθεση: Τα βαριά “όπλα” και τα διλήμματα του Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση και δεν είναι λίγα τα στελέχη που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει τις διακοπές του στο Μέτσοβο, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ίσως να μην αργεί η ημέρα που θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις ως προς το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Βουλευτές και στελέχη τονίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και υπογραμμίζουν ότι στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει το στίγμα της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να περιγράψει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα και πάνω σε αυτόν να χτίσει το αφήγημα για τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης στα θέματα της οικονομίας και των παρακολουθήσεων. Η κυβέρνηση ναι μεν διαμηνύει ότι το λόγο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει η δικαιοσύνη, ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων εκπλήξεων και αποκαλύψεων που θα φέρουν τα πάνω κάτω.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις δυσκολίες της συγκυρίας, αλλά με το “μαξιλαράκι” που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.

Στο χρόνο που απομένει έως τις εκλογές ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση σε 4 σημαντικές πρωτοβουλίες που θεωρούνται βαριά “όπλα” στη μάχη για την επικράτηση της Ν.Δ. στην εκλογική αναμέτρηση.

 

1. Μέτρα στήριξης: 

Μια πρώτη γεύση έδωσε ο πρωθυπουργό με το έκτακτο μέτρο του “food pass το οποίο αφορά το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο το κράτος θα χρηματοδοτεί με 10% -όσο είναι και ο πληθωρισμός- τις αγορές των νοικοκυριών από σούπερ μάρκετ και μάρκετ τροφίμων (μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κλπ). Στην περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον στήριξη, η κυβέρνηση έχει προς διάθεση 600 εκατ. από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και τον «κουμπαρά» του ενός δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θαζ δώσει δείγματα γραφής ενόψει των εκλογών με σημαντικές ανάσες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που αποτελεί το μείζον πρόβλημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

2. Στέγαση Νέων:

Μια σημαντική πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο που θα αναλάβει η κυβέρνηση έχει σχέση με τη στέγαση των νέων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. Η στρατηγική της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στην στεγαστική αποκατάσταση νέων και νέων οικογενειών, δεν είναι άσχετη με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στη Ν.Δ. σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι άλλωστε αποτελούν ένα σημαντικό ακροατήριο ψηφοφόρων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη μάχη των εκλογών.

 

3. Ανακουφιστική φροντίδα: 

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

 

4. Επενδυτική Βαθμίδα:

Το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού για τη χώρα είναι χωρίς αμφιβολία η επενδυτική βαθμίδα. Η επίτευξη του στόχου θα οδηγήσει και σε μείωση του κόστους δανεισμού, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Στην περίπτωση που οι Οίκοι Αξιολόγησης προχωρήσουν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ένα σημαντικό “όπλο” στη διάθεσή του έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα επί των ημερών του.

 

Διλήμματα

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός στο εκλογικό σώμα περί σταθερότητας ή ακυβερνησίας είναι ξεκάθαρο και θα φέρει τη Ν.Δ. για ακόμη μια τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως εξηγούν τα περί συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται πιστευτά από την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας και εκτιμούν ότι η κάλπη θα επιβεβαιώσει το κυβερνητικό αφήγημα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ