Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Βοήθεια στο Σπίτι – Ανάσα για τις ευπαθείς ομάδες: Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής και Αγίας Παρασκευής

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Δήμοι βρίσκονται από την πρώτη μέρα, στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, όπως και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ιδίως εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς.

Το “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί ένα διαχρονικό πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, μετρώντας πάνω από 22 χρόνια λειτουργίας, που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς στις παραπάνω κοινωνικές ομάδες προστέθηκαν και άλλοι πολίτες που λόγω των έκτακτων μέτρων δεν μπορούν πλέον για διάφορους λόγους να αυτοεξυπηρετηθούν, εγείροντας έτσι την ανάγκη για τη δημιουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι Plus».

Το πρόγραμμα συνολικά υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενώ οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000, ενώ συμμετέχουν 273 Δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ευπαθών ομάδων.

“Έχω πληροφορηθεί για την αυξανόμενη δυναμική που έχει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θεωρώ και απολύτως κρίσιμο, έτσι ώστε να μπορούμε με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι δοκιμασμένο να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους σε αυτές τις συνθήκες” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα, καταλήγοντας στο ότι “Στηρίζουμε το «Βοήθεια στο Σπίτι» για να «Μένουμε Σπίτι».

Πλέον το πρόγραμμα αυτό και η επέκταση του (Βοήθεια στο Σπίτι Plus), είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να το ενισχύσει αμέσως μετά το Πάσχα, με 2.909 υπαλλήλους (νέους ή μονιμοποίηση παλαιών), προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στους δήμους αλλά και αυτές που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον αν επιστρέψει ο ιός.

 Ενισχύεται άμεσα με 2.909 μόνιμες προσλήψεις

Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα αναμένεται να τρέξουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες  για την πρόσληψη 2.909 ατόμων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε 273 Δήμους της χώρας με προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για θέσεις Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, διαφόρων ειδικοτήτων που θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Η πλειονότητα των θέσεων, ήτοι 1.177 αφορούν στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα στους δήμους που θα ενισχυθούν είναι το Ηράκλειο, η Αγία Παρασκευή και η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα.

N. Μπάμπαλος: “Kάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη” 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε σχετικά στον Χ-Τύπο: “Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε, από τις πρώτες ημέρες αυτής της κρίσης, διαμορφώσει μια ομάδα υποδοχής και άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των συμπολιτών μας. Από την συνδρομή κατ’ οίκον, με τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και την παροχή υπηρεσιών, έχοντας έως τώρα εξυπηρετήσει πάνω από 500 δημότες μας, μέχρι την διανομή προϊόντων στους 480 δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο αγώνας είναι καθημερινός. Ήδη στην ομάδα έχουν ενταχθεί οι εργαζόμενοι των δημοτικών υπηρεσιών των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, έχοντας καταφέρει έτσι να είμαστε δίπλα στον Ηρακλειώτη την ώρα που θα μας χρειαστεί. Βέβαια, επειδή σε αυτή την δύσκολη μάχη κανείς δεν περισσεύει, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και θα ενισχύσει την προσπάθεια για να φροντίσουμε τους συνανθρώπους μας.”

Β. Ζορμπάς: “Yπάρχει τεράστια κινητοποίηση στην Αγία Παρασκευή” 

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, μίλησε στον Χ-Τύπο για την καθημερινή μάχη που δίνεται από τους υπαλλήλους ώστε να εξασφαλίσουν στους δημότες όλα όσα χρειάζονται αλλά και την ενίσχυση που ήδη υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό και αυτή που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

“Ο Δήμος καθημερινά έχει τρία αυτοκίνητα σε ετοιμότητα για τις υπηρεσίες του “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στην Αγία Παρασκευή έχουμε 400 άτομα στο παντοπωλείο και άλλα 120 που φτιάχνουν φαγητό για τους δημότες μέσω του μαγειρείου. Για να γίνει μία τέτοια διανομή γίνεται αντιληπτό ότι δεν γίνεται με ένα-δύο άτομα. Τα ΚΑΠΗ είναι κλειστά και όλους αυτούς τους ανθρώπους του εξυπηρετούμε με τη “Βοήθεια στο Σπίτι” που βέβαια και αυτή δεν φτάνει. Το έχουμε ενισχύσει με άτομα από τους παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιοκόμους κλπ. Οι άνθρωποι που ωφελούνται είναι πάρα πολλοί, σε αυτούς παρέχονται διάφορες υπηρεσίες όπως ενεσοθεραπεία, καθαρισμός σπιτιού, χορήγηση φάρμακων και ειδών πρώτης ανάγκης, μεταφορά τους σε άλλα προάστια για τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων κ.α. Υπάρχει δηλαδή μία τεράστια κινητοποίηση. Φέτος μοιράσαμε 170 δέματα για τα Χριστούγεννα μέσω από τη «Βοήθεια στο σπίτι», αυτό γίνεται και αυτές τις μέρες για το Πάσχα και για όσο θα κρατήσει. Εμείς στην καθαριότητα δεν έχουμε πρόβλημα πήραμε 30 άτομα, όπως και 4 άτομα στη πολιτική προστασία και 2 άτομα για το νεκροταφείο. 36 άτομα συνολικά με τετράμηνη σύμβαση. Τώρα περιμένουμε και από τον ΟΑΕΔ, όπου έχουμε ζητήσει 156 άτομα.”

Ανθή Παπακώστα: Πρώτη φορά ο δήμος θα διανέμει φαγητό όλες τις ημέρες του Πάσχα

Από την πλευράς της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της Δημ. Υγείας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, κα Παπακώστα, δήλωσε στον Χ-Τύπο: «Στον Δήμο έχουμε δημιουργήσει μία νέα δομή των κοινωνικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που με βάση το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουμε επεκτείνει τις δράσεις μας για να καλύψουμε όποια ανάγκη λόγω Covid -19 δημιουργείται καθημερινά. Έχουμε εντάξει στις κοινωνικές υπηρεσίες προσωπικό του δήμου από άλλες υπηρεσίες, με βασικό άξονα το «Βοήθεια στο Σπίτι». Έχει δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο όπου τα αιτήματα αξιολογούνται από τους κοινωνικούς λειτουργούς και στη συνέχεια διεκπεραιώνονται (σίτιση, φάρμακα και ψυχοκοινωνική στήριξη). Σχετικά με τις μέρες του Πάσχα  είναι η πρώτη φορά που ο δήμος θα διανέμει φαγητό-σίτιση όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να μην μείνει κανένας χωρίς φαγητό όλες τις μέρες αυτές. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί η έκτακτη αιμοδοσία που έγινε αποκλειστικά για τον κορωνοϊό στον δήμο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τους εθελοντές κοινωνικής προστασίας αλλά και την στήριξη της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπου σε μία μέρα μπορέσαμε και μαζέψαμε 140 φιάλες αίμα, περισσότερες από κάθε άλλο δήμο στη χώρα.»

Η «Συμμαχία ευθύνης και αλληλεγγύης» αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο συμμετέχουν και εκατοντάδες εθελοντές από όλη τη χώρα καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας μια ισχυρή “Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης” υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, που έχει ως βασικό στόχο να κρατήσει την κοινωνία όρθια σε αυτή την κρίση.

Μάλιστα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δ. Παπαστεργίου και τη δεδομένη στήριξη του Πρωθυπουργού, ενισχύεται συνεχώς η «Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης» που έχει δημιουργήσει η Αυτοδιοίκηση, για τη στήριξη της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων και ειδικότερα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη δράση και την τεράστια σημασία που έχει η υλοποίηση της: “Έπρεπε να επεκτείνουμε τη «Βοήθεια στο Σπίτι» για να καλύψουμε περιπτώσεις που δεν εντάσσονταν στο πρόγραμμα αυτό. Το να πάω να ψωνίσω από το σούπερ μάρκετ σε έναν υγιή ηλικιωμένο δεν ήταν αντικείμενο του προγράμματος. Όμως τώρα δεν πρέπει να βγει από το σπίτι του και πρέπει να το κάνουμε εμείς γι’ αυτόν.”

Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου έκανε ξεχωριστή αναφορά στις εταιρίες που αγκάλιασαν την συγκεκριμένη προσπάθεια και την ενίσχυσαν με έμψυχο και άψυχο δυναμικό: “Αρχικά η Toyota μας έδωσε τα test drive αυτοκίνητα της και καλύψαμε κενά προσθέτοντας τα σε αυτά που είχαμε. Στη συνέχεια πήραμε βοήθειες από το «Ελλάδα 2021» και από τις εταιρείες ενοικιάσεως Sixt και Hertz. Αμέσως μετά ήρθε η προσφορά της Παπαστράτος, που συνδυάζει δύο πράγματα: και τον εθελοντή, τον άνθρωπο που είναι πάντα χρήσιμος, αλλά και το μέσο που του δίνει η εταιρεία. 237 εθελοντές οι οποίοι έχουν και μεταφορικό μέσον είναι πραγματικά πολύτιμη βοήθεια.”

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δήμοι από την αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα έχουν ενισχυθεί με 15,7 εκ. ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ενώ δρομολογείται περαιτέρω ενίσχυση τους, της τάξης των 12 εκ. ευρώ, για την σίτιση πολιτών που το έχουν ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ