Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στα… όπλα η Ν.Δ.: Η τριπλή στόχευση μέσω του διλήμματος “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ικανοποίηση για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” επικρατεί στο Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας στο δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”.

“Δώσαμε δείγματα γραφής”, λένε “γαλάζια” στελέχη και εξηγούν ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μαθήματα, με αποτέλεσμα όπως τονίζουν ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί με επιτυχία στην κακοκαιρία. Άλλα στελέχη τονίζουν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες προκειμένου να συγκρίνουν και να απαντήσουν στο δίλημμα του ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τις κρίσεις.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή το δράμα που βιώνει η γειτονική χώρα λόγω των φονικών σεισμών και επισημαίνουν, ότι Έλληνες και Τούρκοι παρά τις πολιτικές διαφορές, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Αναγνωρίζουν ασφαλώς ότι οι τελευταίες εφιαλτικές εξελίξεις θα βάλουν φρένο στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, εξηγούν όμως ότι η χώρα πρέπει να κρατά “μικρό καλάθι” παρά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Τα ίδια στελέχη, υπενθυμίζουν ότι και το 1999, όταν η Τουρκία βίωσε και πάλι τον εφιάλτη των σεισμών, η διπλωματία των σεισμών λειτούργησε για κάποιο διάστημα, αλλά λίγα πράγματα άλλαξαν τελικά στις σχέσεις των δύο χωρών

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το Μαξίμου ετοιμάζεται να φουλάρει τις μηχανές του και το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, γίνεται κυρίαρχο στις αναφορές βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ.

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μέσω του συγκεκριμένου διλήμματος, οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους για το κόμμα και τον πρωθυπουργό που θέλουν να είναι στο τιμόνι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού τόσο στη Βουλή, όσο και σε κομματικό ακροατήριο της Ν.Δ. στις αρχές της εβδομάδες, που είχαν ως στόχο να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα στο εκλογικό σώμα. Οι επιτελείς του Μαξίμου τονίζουν ότι κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες γνωρίζουν με ποιον πρωθυπουργό μπορούν να περιμένουν καλύτερες ημέρες και επισημαίνουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

 

Τρεις είναι οι βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης με το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, στο δρόμο προς τις εκλογές:

1. Συσπείρωση:

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι οι οποίοι στήριξαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 και τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί θα επανακάμψουν. Όπως τονίζουν, μέσα από το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, έχουν την ευκαιρία να δουν καθαρά με ποιον πρωθυπουργό αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούν μάλιστα βέβαιο ότι οι πολίτες θα είναι σε θέση να σκεφτούν και να συγκρίνουν τόσο τα πεπραγμένα της τετραετίας Τσίπρα, με την αντίστοιχη του Μητσοτάκη και να πάρουν τις αποφάσεις τους. “Το δίλημμα θα είναι καταλυτικό”, έλεγε “γαλάζιος” βουλευτής στον “Χτύπο” και σημείωνε με νόημα: “το ερώτημα προς τους πολίτες έχει σχέση με τον ποιος θα είναι ο καπετάνιος στους φουρτουνιασμένους καιρούς που ζούμε” . Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τον πρωθυπουργό, τον οποίο εμπιστεύονται για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, το μέτωπο δηλαδή που θα κρίνει και τη μάχη των εκλογών.

2. Αυτοδυναμία:

Το “γαλάζιο” στρατόπεδο πορεύεται με στρατηγική δύο γύρων για τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” θα ενταθεί στις δεύτερες κάλπες, όπου ο μεγάλος στόχος θα είναι η αυτοδυναμία που μπορεί να γίνει πράξη μόνον με ένα ποσοστό κοντά στο 37,5%. Στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια για λάθος επιλογές και σημειώνουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ξαναζήσουν το βαρύ, φθαρμένο και εφιαλτικό -όπως το χαρακτηρίζουν- κυβερνητικό παρελθόν Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.

3. “Κάψιμο” προοδευτικής διακυβέρνησης:

Οι προσεκτικοί παρατηρητές των μετρήσεων κοινής γνώμης διαπιστώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, ένα σχήμα δηλαδή στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις, ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε φρένο στο στόχο της Ν.Δ. για δεύτερη 4ετία και η κυβέρνηση επιχειρεί να το “κάψει”. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν συνεχώς τα έργα και ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργός Οικονομικών με το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και τα περί εφόδου στο Νομισματοκοπείο, για να θέσουν προ των ευθυνών του το ΠΑΣΟΚ. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη “συγκυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ αλλιώς τρίτες κάλπες”, που ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα στη Χ. Τρικούπη για κυβερνητική συμπόρευση των δύο κομμάτων μετά τις δεύτερες εκλογές.

 

Τοξικότητα, ύβρεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ουκ ολίγες φορές, ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση, σύνθημα όμως που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα απαντά στις επιθέσεις που δέχεται.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα τοξικότητα και ύβρεις, που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν, αδυναμία άρθρωσης πολιτικής πρότασης για το αύριο της χώρας.

Η σύγκριση δεν θα περιοριστεί μόνον στην οικονομία, αλλά και σε τομείς όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, που τα στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι έχουν την υπεροχή.

 

Ηγεμονία

Όπως γίνεται αντιληπτό το Μαξίμου θα θέτει συνεχώς τις διαχωριστικές γραμμές με διλήμματα για τα πεπραγμένα των δύο αρχηγών, με το σκεπτικό ότι η σύγκριση θα αναδείξει και την ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι η σύγκριση θα αποτελέσει και το… όχημα της Ν.Δ. για να επιτευχθεί ο στόχος των 151+ βουλευτών που θα δώσει στον πρωθυπουργό άλλη μια τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ