Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (15/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» ύψους 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου. Οι επενδύσεις που θα γίνουν πρέπει να εξασφαλίζουν μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη.

 

  • Παρά τη σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η πορεία των εισαγωγών είναι τέτοια που οδηγεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σε αύξηση κατά 60%. Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων τον Αύγουστο ανήλθε στο ποσό των 7.688,7 εκατ. ευρώ έναντι 5.042,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 52,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 963,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,6%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώνει άνοδο κατά 941,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,1%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

 

  • Εντός του μήνα που διανύουμε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του «καλαθιού της νοικοκυράς». Τα σούπερ μάρκετ πρόκειται να παρουσιάσουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα «καλάθι» 50 προϊόντων από 20 διαφορετικές κατηγορίες στις τιμές των οποίων θα γίνει προσπάθεια συγκράτησης αυξήσεων, στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Τα προϊόντα σε κάθε «καλάθι» – που θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα – θα αφορούν κυρίως είδη πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, καφέ, ζάχαρη, απορρυπαντικά κ.ά. Και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

 

  • Μια από τις κορυφαίες διεθνείς Εκθέσεις για το κρασί και τα ποτά, η «PROWEIN 2023», θα πραγματοποιηθεί από 19 – 21 Μαρτίου 2023 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής καλεί τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος ως εκθέτες στο περίπτερό της, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2022, ενώ παράλληλα, θα επιδοτηθεί το κόστος της συμμετοχής επιχειρήσεων-εκθετών κατά 80% για την ενοικίαση χώρου εντός ομαδικού περιπτέρου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ