Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ν.Δ. – Μητσοτάκης: Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο & η δύναμη της μεσαίας τάξης – Η στρατηγική του πρωθυπουργού για τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις σε Μαξίμου και Συγγρού, προκειμένου η Ν.Δ. να πετύχει το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης στο δρόμο προς τις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη, λόγω του ότι οι κάλπες της πρώτης Κυριακής θα γίνουν με απλή αναλογική που δεν οδηγεί σε αυτοδυναμία.

Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο πρωθυπουργός αρχίζει από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα.

Ουδείς βέβαια παραγνωρίζει πως άλλο οι δημοσκοπήσεις που είναι φωτογραφίες της στιγμής και άλλο οι εκλογές και αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. σε πλήρη ετοιμότητα.

«Γαλάζιοι» βουλευτές τονίζουν πάντως, ότι η επόμενη ημέρα της ΔΕΘ, ανέδειξε για άλλη μια φορά την ηγεμονία του πρωθυπουργού και την εμπιστοσύνη που εκπέμπει στην κοινωνία, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όπως εξηγούν μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διευρύνει τη δημοσκοπική διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν αμφισβητείται ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές.

Ζητούμενο για τον πρωθυπουργό στην παρούσα φάση είναι να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συσπείρωση της Ν.Δ., για να μεταθέσει το πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς.

 

Παρακολουθήσεις

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι χωρίς αμφιβολία η πολύκροτη υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη που οδήγησε στο ναδίρ τις σχέσεις Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να βγάλει από την ατζέντα την υπόθεση, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι δεν την ευνοεί, λόγω του ότι κόβει πόντους από το προφίλ του θεσμικού πρωθυπουργού που έχει χτίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση το χαμηλό όμως ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες με βάση τις δημοσκοπήσεις για τις παρακολουθήσεις, προκαλεί χαμόγελα στη Ν.Δ., η οποία το καλοκαίρι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

 

Ενεργειακή κρίση

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, για να περάσει το μήνυμα ότι και ξέρει και μπορεί να δώσει λύσεις.

Θέματα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, η ακρίβεια και οι ασθενέστεροι είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, που επιδιώκει τη σύγκριση των πεπραγμένων του κ. Μητσοτάκη με αυτά της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Οι πολίτες και έχουν μνήμη και μπορούν πλέον να καταλάβουν ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί την κρίση και να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον», έλεγε με νόημα «γαλάζιος» βουλευτής στον «Χτύπο».

 

Πρώτη κάλπη

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Ν.Δ. είναι ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν υπέρ της επιστροφής στο 2015-2019.

Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει ήδη δώσει το σήμα για νίκη από την πρώτη κάλπη, θέτοντας μάλιστα τους πολίτες προ των ευθυνών τους.

Η πρωτιά και το άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, αποτελεί για τη Ν.Δ. το «διαβατήριο» για την επικράτηση και μάλιστα με αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

 

Ανοίγματα

Στο ερώτημα πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη τονίζουν ότι θα ενταθεί η πίεση σε ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζουν ότι η χώρα δεν έχει μέλλον με τον κ. Τσίπρα.

Τα ανοίγματα στη συγκεκριμένη κατηγορία των ψηφοφόρων θα συνεχιστούν, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες ανασφάλειας, όπως αυτές που έζησε την περίοδο 2015-2019.

Το άνοιγμα όπως έχει γίνει σαφές από τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη στο μέτωπο της οικονομίας, έχει ως στόχο να διατηρήσει την ηγεμονία του στη μεσαία τάξη που είναι το «κλειδί» για την αυτοδυναμία.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η Ν.Δ. θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, γιατί η μεσαία τάξη θα κάνει όταν έλθει η ώρα έναν ψύχραιμο απολογισμό των πεπραγμένων των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

 

Αντανακλαστικά

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Ν.Δ. είναι ότι τα αντανακλαστικά του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπουπαραμένουν ισχυρά στην κοινωνία, ειδικά στη μεσαία τάξη που βίωσε στο πετσί της την οικονομική αφαίμαξη. Παρά το ρήγμα που επήλθε λόγο των παρακολουθήσεων, τα δεδομένα άλλαξαν με την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων στη ΔΕΘ και η Ν.Δ. σκοπεύει να το ενεργοποιήσει εκ νέου για να αυξήσει την εκλογική της συσπείρωση.

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη υπενθυμίζουν συνεχώς το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και τους κινδύνους μιας νέας συνεργασίας Τσίπρα- Βαρουφάκη.

 

Τρίτες εκλογές;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν ότι η Ν.Δ. θα πιάσει το 37,5%-38% στις δεύτερες εκλογές που είναι η βασική προϋπόθεση προκειμένου το πρώτο κόμμα να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Στο ερώτημα όμως τι θα γίνει στην περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί, καθαρή απάντηση για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια και για τρίτες εκλογές.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ