Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ: Η προοδευτική διακυβέρνηση & ο Βαρουφάκης – Πώς ο Τσίπρας επιχειρεί να στήσει αντικυβερνητικό μπλοκ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για να κερδίσει τη μάχη των Κεντρώων ψηφοφόρων.

Η κατάσταση ασφαλώς και δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετο προβάδισμα της Ν.Δ., η οποία όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ακόμη και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζει να «παίζει» δυνατά το χαρτί της προοδευτικής διακυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για αυτοδυναμία ή ακυβερνησία.

Στόχος του όπως γίνεται αντιληπτό, είναι να περάσει το μήνυμα πώς έχει μάθει από τα λάθη της περιόδου 2015-2019 και η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το αφήγημα αφορά όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας συμμαχικής κυβέρνησης, που θα στηρίξει τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Η στρατηγική του κ. Τσίπρα γίνεται σαφής, από τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει στον κ. Μητσοτάκη τον οποίο θεωρεί βασικό υπαίτιο για την ενεργειακή κρίση, με το επιχείρημα ότι ενισχύει τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών.

 

Αντικυβερνητικό μπλοκ

Στην ουσία δηλαδή, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο αντικυβερνητικό μπλοκ με συμμαχίες και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο, όπως αυτό που αντι –ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ που οδήγησε τον Κ. Μητσοτάκη στον εκλογικό θρίαμβο του 2019.

Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ενίσχυσε τη στρατηγική αυτή και δεν ήταν λίγοι στην Κουμουνδούρου που υπογράμμιζαν ότι υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

 

ΜέΡΑ25

Σ’ αυτή τη νέα συγκυρία, το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι εάν σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα «χωρούσε» και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Οι απόψεις στην Κουμουνδούρου διίστανται, με την εσωκομματική αντιπολίτευση που εκφράζεται από την τάση της «Ομπρέλας» να έχει επανειλημμένως ζητήσει τη συνεργασία με το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη.

Η γενική ιδέα που χρησιμοποιούν είναι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της α’ φάσης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αποκλείεται από μια συνεργασία που αφορά το μέλλον της χώρας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι πολλά στελέχη του ΜέΡΑ25 προέρχονται από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούν έστω και ως κυβερνητικοί εταίροι που συνεργάζονται.

Με δεδομένο ότι το προσκλητήριο δεν αφορά το ΚΚΕ, που ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν ενδιαφέρεται το ΜέΡΑ25 θα μπορούσε να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως «τερατογένεση» μια τέτοια συγκυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί «κυβέρνηση ηττημένων» και να θέτει ως προτεραιότητά του την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Υπ’ αυτή την έννοια μια τρικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΜέΡΑ25 θα μπορούσε να είναι μονόδρομος στο αφήγημα της προοδευτικής συνεργασίας, για να εξασφαλιστεί ο μαγικός αριθμός των 151 εδρών.

 

 

Κέρδος ή ζημιά

Η πολυπλοκότητα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας επιβάλλει γενικεύσεις από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, με αποτέλεσμα να είναι ασαφές εάν ο κ. Τσίπρα θέλει ή δεν θέλει συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

Στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός, αλλά δεν είναι λίγοι που υπενθυμίζουν το «μπάχαλο» όπως το χαρακτηρίζουν όταν ο κ. Βαρoυφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών. Του «χρεώνουν» το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και την αδυναμία συνεννόησης με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που είχε ως αποτέλεσμα να μην κλείνει η  διαπραγμάτευση και η χώρα να θεωρείται το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, η χώρα ξέφυγε από τις παθογένειες του 2015, αλλά τα λάθη που έγιναν τότε προκάλεσαν ρήξη στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα μεσαία εισοδήματα.

Στη ζυγαριά του ΣΥΡΙΖΑ οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κέρδη που έχει μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25, καθώς λειτουργεί μάλλον ως «φόβητρο» για τα μετριοπαθή κεντρώα στρώματα της κοινωνίας. Εάν υπολογίσει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει όλο του το βάρος στο να έρθει πιο κοντά με τη μεσαία τάξη, γίνεται αντιληπτό ότι πολύ δύσκολα μπορεί να επιμείνει σε συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την πρόσφατη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι «εάν είχαμε βγει εκτός ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα», γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει τελειώσει με τέτοιες αντιλήψεις στελεχών του από το 2015, όταν ο Π. Λαφαζάνης και η συνιστώσα του εγκατέλειψαν το κόμμα και ίδρυσαν τη Λαϊκή Ενότητα που απέτυχε στις εκλογές.

 

Μονόδρομος

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι ναι μεν η προοδευτική διακυβέρνηση έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα, αλλά επί της ουσίας απευθύνεται σε ένα και μόνο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος για την Κουμουνδούρου, κάτι που αναγνωρίζουν και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα που επισημαίνουν ότι εάν είναι πρώτο κόμμα, η Χ. Τρικούπη δεν θα αρνηθεί τη συνεργασία.

Έως τις εκλογές πάντως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη και βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι να μαζέψει τη δημοσκοπική διαφορά για να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ