Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Συναντήσεις με φόντο τον απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη με φόντο τον απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων πραγματοποιεί στην Αθύηνα λίγο πριν αποχωρήσει από την ηγεσία της Γερμανίας η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ και σήμερα το πρόγραμμά της περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κα Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ενώ χθες το βράδυ οι δύο ηγέτες δείπνησαν στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψή της έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ένας απολογισμός – σημειώνουν – που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

 

Σακελλαροπούλου: Πολλές φορές η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει συνάντηση με την Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης», είπε καλοσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση, Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Δείτε επίσης: «Πάγωσε» ο χρόνος στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Το κεφάλαιο Γεννηματά & τα 2+1 αγκάθια στο δρόμο προς τις κάλπες

Μέρκελ: O διάλογος ήταν πάντα το κλειδί

Η Άνγκελα Μέρκελ αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υποδοχή είπε: «Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσμτα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Η Καγκελάριος στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ