Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Πάγωσε» ο χρόνος στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Το κεφάλαιο Γεννηματά & τα 2+1 αγκάθια στο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Πάγωσε» ο χρόνος στο ΚΙΝ.ΑΛ. με το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και οι όποιες εξελίξεις για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και την επόμενη ημέρα, παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Χαρ. Τρικούπη η ελληνική σημαία είναι μεσίστια, η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου, ενώ επισήμως, βουλευτές και στελέχη αποφεύγουν κάθε συζήτηση για την εκλογή νέας ηγεσίας.

«Θα τα συζητήσουμε όλα στην ώρα τους», έλεγε στον «Χτύπο» κοινοβουλευτικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και εξηγούσε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε, αυτό που κυριαρχούσε ήταν το κύμα αγάπης για τη Φώφη Γεννηματά, τη δυναμική πολιτική της σταδιοδρομία και τη γενναία και αξιοπρεπή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η περασμένη Τετάρτη όταν η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και λίγο αργότερα έγινε η κηδεία, επιβεβαίωσε ότι η 57χρονη πολιτικός θα είναι για πάντα ένα σύμβολο για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται κατά της επάρατης νόσου.

Οι θερμές δηλώσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους και ο κατακλυσμός των social media με τις φωτογραφίες της, ανέδειξε την αναγνώριση και την εκτίμηση που απολάμβανε.

Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους, κάτι που έγινε σαφές και από τη στρατηγική που ακολούθησαν τα επιτελεία των έξι υποψηφίων που σταμάτησαν τα τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού πέρασαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Φώφη Γεννηματά ξεπέρασε τα στενά όρια του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο χρόνος τρέχει

Ωστόσο, στο παρασκήνιο κάποιες διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει, με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει και η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, θα βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το Κίνημα, υπάρχουν τρία μεγάλα θέματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αντιπαραθέσεων.

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι εάν πρέπει να μετατεθεί για μια εβδομάδα ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών που είναι προγραμματισμένος για τις  5 Δεκεμβρίου.

 

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

 

Το γεγονός ότι την ίδια ημέρα θα γίνεται και το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, κάνει πολλούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη μετάθεσης της διαδικασίας.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά από το να στηθούν κάλπες στις 12 και 19 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα δηλαδή αργότερα, έως να μετατεθούν για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το τοπίο για την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς υπάρχουν φωνές που εξηγούν ότι τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν συντρέχει λόγος αναβολής.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ένα δεύτερο θέμα που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις σχετίζεται με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο στη Βουλή.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς τρεις βουλευτές (Παπανδρέου, Λοβέρδος και Καστανίδης) είναι και υποψήφιοι αρχηγοί και θα ήθελαν να αναλάβουν ρόλο μεταβατικού αρχηγού ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα τους έδινε ακόμη και ψυχολογικό προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής, λόγω του ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. θα εκπροσωπούσε το ΚΙΝ.ΑΛ. σε κρίσιμες μάχες στη Βουλή όπως αυτή του προϋπολογισμού.

Εάν δεν υπάρξει σύγκληση της Κ.Ο. για ορισμό νέου επικεφαλής, η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι χρέη μεταβατικού προέδρου θα εκτελεί ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης.

Κοινοβουλευτικές πηγές εξηγούν ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, ο αντικαταστάτης της Φώφης Γεννηματά είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και εξηγούν ότι εκλογή νέου επικεφαλής της Κ.Ο. είναι εσωκομματικό θέμα.

Ο κ. Σκανδαλίδης άλλωστε είναι ένα πρόσωπο με κύρος που είναι σε θέση να εκφράσει την ενότητα που έχει ανάγκη στην παρούσα φάση το ΚΙΝ.ΑΛ. για να μην υπάρξει κλίμα διχασμού.

«Λύση θα βρεθεί και θα στείλουμε μήνυμα ενότητας», έλεγε βουλευτής του κόμματος και εξηγούσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπονται διχασμοί σε τέτοιες ιστορικές στιγμές για την παράταξη».

Το κόμμα

Το τρίτο θέμα έχει σχέση με την δραστηριότητα του κόμματος και το ποιος θα έχει τον πρώτο ρόλο στην εκπροσώπηση σε εγχώρια και διεθνή forum, ποιος δηλαδή θα εκφράζει την επίσημη γραμμή.

Στην περίπτωση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έως τις εσωκομματικές εκλογές θα έχει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος εκτελεί και χρέη εκπροσώπου Τύπου μετά την παραίτηση του Παύλου Χρηστίδη.

Η εκτίμηση πάντως που κυριαρχεί είναι ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί από τη στιγμή που ο κ. Χριστοδουλάκης γνωρίζει να τηρεί τις ισορροπίες και ανήκει στην κατηγορία των στελεχών που βάζουν πάνω απ’ όλα την παράταξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ