Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη έως τις εκλογές: 5+1 “ασπίδες” για την ακρίβεια – Ανατροπές και στους μισθούς του δημοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα επιχειρεί να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της προεκλογικής περιόδου που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και η επόμενη κυβέρνηση στη χώρα.

Η μάχη αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρή κάτι που γίνεται σαφές από τις συνθήκες ακραίας πόλωσης που επικρατεί και τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά τα στελέχη του Μαξίμου δεν εφησυχάζουν, καθώς στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι απλά μια νίκη αλλά η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι για να κερδίσει η Ν.Δ. δεύτερη τετραετία, θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό στις πρώτες εκλογές, που να στέλνουν το μήνυμα ότι είναι κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Μαξίμου έχουν ως επίκεντρο την οικονομία, κάτι που έγινε σαφές από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την ατζέντα της, κάτι που έγινε σαφές από τη συγκεκριμένη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη όπου επικεντρώθηκε στην οικονομία. Βασικός του στόχος είναι να περάσει το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση παρά την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό, έχει σχέδιο για να ξεπεραστεί η κρίση και να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

 

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Στο πλαίσιο αυτό, την τιμητική τους θα έχουν για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη και οι ασθενέστεροι, με το σκεπτικό ότι η ψήφος τους θα κρίνει τις εκλογές και την παραμονή της Ν.Δ. στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

“Γαλάζια” στελέχη τονίζουν ότι η Ν.Δ. έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

 

Ο “άσος”

Όπως εξηγούν, πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τις οποίες είδαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2,5 εκατ. είδαν αύξηση, ενώ 8 στους 10 έλαβαν ακέραια την αύξηση του 7,75%. Όσον αφορά το ποσό της αύξησης του Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν αναδρομικά με τη σύνταξη του Μαρτίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό, για έναν “άσο” τον οποίο η κυβέρνηση είχε εδώ και πολύ καιρό και τον χρησιμοποιεί τώρα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

 

Τα “όπλα”

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνον στις αυξήσεις στους συνταξιούχους και μιλούν για οδικό χάρτη με 5+1 παρεμβάσεις έως τις εκλογές. Όπως επισημαίνουν πρόκειται για μέτρα – ασπίδα για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.

Εξηγούν μάλιστα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν μια σειρά δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός , προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της Ν.Δ. με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Η πρώτη παρέμβαση με στόχο την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, συνδέεται με την καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της ακρίβειας και πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοικτο το “παράθυρο” για “Δώρο Πάσχα”, το οποίο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας η οποία σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη υπεραποδίδει και δίνει τη δυνατότητα για παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το “δώρο Πάσχα” που έχει καταργηθεί από το 2010 στους συνταξιούχους και το δημόσιο:
-θα είναι ανάλογο αυτού που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ύψους από 250 έως 300 ευρώ,
-θα έχει διευρυμένη βάση δικαιούχων,
-θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου, λίγο πριν τις κάλπες.

 

Σούπερ μάρκετ

Το δεύτερο “εργαλείο” που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για να κερδίσει τη “μάχη” της οικονομίας είναι το market pass, καθώς την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Φεβρουαρίου και ο βασικός στόχος είναι η στήριξη 3,2 εκατ. νοικοκυριών έως και τον Ιούλιο.

Το ποσό που θα λαμβάνουν θα κυμαίνεται:
-από 22 ευρώ το μήνα για άγαμους
-έως και 100 ευρώ για οικογένειες με επτά ή περισσότερα παιδιά.

Τα νοικοκυριά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενίσχυση για αγορές από super markets και από άλλες επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, οι κάβες ποτών, τα γαλακτοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και οι λαϊκές αγορές. Όσοι επιλέξουν να λάβουν την ενίσχυση με ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα λάβουν το 100% της επιδότησης.

Στην περίπτωση όμως που επιλέξουν το ποσό να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα εισπράξουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται, δηλαδή από 17,6 έως 80 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις, αντί για κάθε μήνα.

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το αφήγημα των καλύτερων ημερών για τη μεσαία τάξη προβλέπει και μια τρίτη παρέμβαση που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βιώνουν δύσκολες ημέρες, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το τέλος επιτηδεύματος που καλούνται κάθε έτος να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η κατάργησή του μέτρου, που έχει αναβληθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης κάλυψης των υπερβολικών χρεώσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει η χώρα. Ωστόσο το μέτρο φαίνεται ότι θα προχωρήσει για τον πρόσθετο λόγο ότι και η Κομισιόν συνηγορεί σε αυτό με το επιχείρημα ότι το τέλος επιτηδεύματος θέτει φραγμό στην επιχειρηματικότητα.

Πάντως τυχόν ολική κατάργηση του μέτρου σημαίνει και μόνιμες απώλειες της τάξης των 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι που κάνει πολλούς στο οικονομικό επιτελείο να σκέφτονται τις επιπτώσεις που θα έχει.

Το 2024 άλλωστε επιστρέφουν οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση – λόγω της διεθνούς ύφεσης ή της κρίσης στην ενέργεια-, οι ανάγκες του κράτους για μέτρα στήριξης θα είναι αυξημένες. Το σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει ότι το τέλος των 1.000 ευρώ και 650 ευρώ που πληρώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μειωθεί φέτος στο μισό και το 2024 θα αποτελεί παρελθόν.

 

Νέοι εργαζόμενοι

Η τέταρτη παρέμβαση συνδέεται με την εκλογική προσέγγιση των νεότερων ηλικιών, οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν διάκεινται ευνοϊκά στην κυβέρνηση, η οποία για να αλλάξει τα δεδομένα “δουλεύει” την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν:
-πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου,
-διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου,
-ολοκλήρωση του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου και
-εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο έως τις 10 Μαρτίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, θα γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κυμαίνεται από 751 έως και 800 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επιεικείς εκτιμήσεις το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% – 5,5% που δίνει μισθό 751 ευρώ, σενάριο όμως που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται το επικρατέστερο.

Η άποψη για τον κατώτατο μισθό είναι πως θα αυξηθεί:
-κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
-στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού, κάτι το οποίο οδηγεί σε νέο κατώτατο που θα αγγίξει τα 780 ευρώ.

“Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες και ειδικά στους νέους την οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώσουν καλύτερους μισθούς”, είπε ο πρωθυπουργός.

 

Εισφορές

Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους μισθωτούς το 2023 είναι ανοικτό για να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για σωρευτική μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων.

“Είναι στις προθέσεις μας” είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι το κόστος θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι εισφορές να μειωθούν περαιτέρω κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες. Όσο για τη μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες -ποσοστό που έχει απομείνει από τον προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.- δεν αποκλείεται να γίνει πράξη ακόμη και λίγο πριν από τις εκλογές.

Το ετήσιο κόστος της μόνιμης μείωσης των εισφορών φτάνει στα 900 εκ. Ευρώ για τον ΕΦΚΑ το οποίο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό ενώ η περαιτέρω μείωση κατά 0.60 πμ θα κοστίσει επιπλέον 150-200 εκ ευρώ.

 

Νέο μισθολόγιο

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αδικηθεί και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δέσμευση του πρωθυπουργού για νέο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Το άνοιγμα στους δημοσίους υπαλλήλους γίνεται καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός φρόντισε να δώσει το στίγμα του λέγοντας ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές τους. “Ναι θα έχουμε ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ