Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Θεοδωρικάκος: Τι αλλάζει σε ΑΣΕΠ, εκλογικό νόμο Αυτοδιοίκησης [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές και σαρωτικές αλλαγές στις προσλήψεις στο δημόσιο φέρνουν οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Περισσότερα από 25 χρόνια από την ίδρυσή του και σχεδόν 20 έτη από τη συνταγματική του κατοχύρωση, το ΑΣΕΠ αλλάζει και φέρνει νέα δεδομένα στην είσοδο στο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών είναι:  Να διεξάγονται δύο ετήσιοι πανελλαδικοί διαγωνισμοί: Ένας για υποψήφιους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και ένας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Να σημειωθεί ότι για τους υποψήφιους κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ο διορισμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και σήμερα.

Στους διαγωνισμούς θα γίνονται τέσσερα τεστ, ενώ δεν θα υπάρχει διαδικασία συνέντευξης.

Στόχος, όπως δηλώνει στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι να διασφαλιστεί, πέραν από την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των προσλήψεων και η καταλληλότητα των υπαλλήλων. «Να μπαίνει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» λέει χαρακτηριστικά και ανακοινώνει πως η διαδικασία θα περιλαμβάνει Πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ για την προσωπικότητα και τις ικανότητες των υποψηφίων.

Αλλαγές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση. Παράλληλα καταργείται η απλή αναλογική στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ ανοίγει τον Νοέμβριο η πλατφόρμα για τις εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για τα επόμενα βήματα μεταρρύθμισης του κράτους. Μετά το ΑΣΕΠ θα νομοθετηθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών θα θεσμοθετήσει νέο εκλογικό σύστημα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αντικαθιστώντας την απλή αναλογική.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει πως τον ερχόμενο μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις εγγραφές των Ελλήνων του εξωτεριικού, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τους τόπους διαμονής τους.

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Εσωτερικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, μια σειρά από διοικητικές αρμοδιότητες, ώστε ο κ. Θεοδωρικάκος να «τρέξει» τις αλλαγές στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ