Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα – Οι εξαιρέσεις για μάσκα & νυχτερινό lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μέτρα ισχύουν από τα ξημερώματα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί.

Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ενώ στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες» εξήγησε.

Οι περιοχές, στις οποίες ισχύσουν από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα, είναι η Κοζάνη και η Καστοριά που βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς και η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».

Σημειώνεται, πως στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Οι εξαιρέσεις της μάσκας

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ν.Χαρδαλιάς από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, επιδιδόμενοι σε σωματική άσκηση, κατά μόνας ή σε ομάδες.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο. Μάσκα και στα διαλείμματα για τους μαθητές σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ποιοι και πώς θα μετακινούνται μετά τις 00:30

Μετά τις 00:30 θα επιτρέπεται μόνο όσοι μετακινούνται για δουλειά, καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Για την περίπτωση των εργαζομένων και τις άδειες μετακίνησης έχει ανοίξει σχετική πλατφόρμα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι και άνθρωποι ΜΜΕ μετακινούνται με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωση.Εργαζόμενοι άλλων κλάδων ιδιωτικού τομέα, μετακινούνται με βεβαίωση εργόδοτη, ο ο οποίος συμπληρώνει στην ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ.

Δημόσιοι υπάλληλοι μετακινούνται με βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ταυτότητα ή διαβατήριο.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ