Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εύα Καϊλή: Η πολύωρη ανάκριση και το «αγκάθι» στην υπεράσπισή της για την εμπλοκή στο Qatar Gate

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξάνονται τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το Qatar Gate και την εμπλοκή που φέρεται να έχει η Εύα Καϊλή, εν αναμονή της εμφάνισής της στις 22 Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Πιο αναλυτικά, η Εύα Καϊλή αναμένεται να διαχωρίσει για ακόμα μία φορά τη θέση της από τους υπόλοιπους κρατούμενους για το ίδιο θέμα και ιδιαίτερα από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της.

Ο Τζιόρτζι φέρεται να εχει δηλώσει στους δικαστές ότι η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν γνώριζε το παραμικρό σχετικά με το Qatar Gate.

Την Παρασκευή, η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές αρχές, ενώ φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν επικαλέστηκε καθόλου τη βουλευτική της ασυλία, κάτι που μπορεί να «μετρήσει» στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.

Το «αγκάθι» στην υπεράσπιση Καϊλή

Ένα μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή της Εύα Καϊλή είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει η ίδια στις βελγικές αρχές, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε δει ξανά βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή φέρεται να ανέφερε ότι «μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που ήταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους.

Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί, έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί.

Οι πιθανές ποινές εάν καταδικαστεί

Για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση καταδίκης της η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, εξηγώντας τι προβλέπει η νομοθεσία του Βελγίου.

Ο δικηγόρος μίλησε στον ΑΝΤ1 και εξήγησε:

«Το ζήτημα είναι με ποια αδικήματα θα κατηγορηθεί, δηλαδή για το αν κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για δωροληψία ή άλλο αντίστοιχο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής στην οργάνωση. Αν πχ τη διευθύνει, τότε η ποινή θα είναι στα 10 χρόνια. Αν απλά συμμετέχει ή βοηθάει, τότε είναι κατά πολύ μικρότερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, ο οποίος προσπάθησε να την απαλλάξει, αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Φαίνεται πως ο σύντροφός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που έχει η νομοθεσία για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές, κι αν δώσει επαρκή στοιχεία που θα την αθωώνουν, τότε η ποινική μεταχείρισή της θα είναι καλύτερη του συντρόφου της».

Τέλος, για το αν υπάρχει πιθανότητα η Ευά Καϊλή να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με «βραχιολάκι», καθώς υπάρχει κι ένα παιδί, απάντησε: «Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να μη συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής και ότι δεν συντρέχει η πιθανότητα, βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας τη δίκη της υπόθεσης, να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό.

Από μόνο του το ότι έχει ένα ανήλικο τέκνο δεν βοηθά στην όλη διαδικασία. Φυσικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ίσως ο δικαστής λάβει υπ’ όψιν το »βραχιολάκι», κατέληξε ο κ. Ομράν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ