Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

” Όραμα και Έργο: 2 χρόνια δράσης για την Ψυχική Υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας, Ζωή Ράπτη στο Χ-τύπο

 

 

Πριν  δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ανέθεσε το Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, διαβλέποντας πως η πανδημία θα διογκώσει τις ψυχικές διαταραχές και τους εθισμούς και θα αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για υπηρεσίες  και νέες Δομές, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες  ανάγκες των πολιτών.

 

Ολοκληρώνοντας αυτό το τμήμα της διαδρομής στον μακρύ δρόμο για την γενναία Μεταρρύθμιση του Τομέα της Ψυχικής Υγείας, οργανώσαμε μια απολογιστική εκδήλωση με όλους τους φορείς μας στο Υπουργείο Υγείας  και παρουσιάσαμε τις δράσεις μας  για την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, δίνοντας έμφαση στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

 

Στην απολογιστική εκδήλωση, «Όραμα και Έργο», που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Άλσος, της Αθήνας, αναδείξαμε το έργο το οποίο υλοποιήσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς και το όραμα που μας καθοδηγεί σε κάθε μας βήμα, παρουσία φίλων  και συνεργατών.

 

Από τις πρώτες μας ενέργειες στο Υπουργείο Υγείας ήταν η ταχεία αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ. Εκεί, διαπιστώσαμε την ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών και της δημιουργίας νέων.

Παράλληλα, αξιοποιώντας το μάθημα της πανδημίας διαπιστώσαμε πως απαιτούνται συνέργειες προκειμένου να έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και έτσι ενδυναμώσαμε τις συνεργασίες με  την Εκκλησία μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλα υπουργεία, τα Εμπορικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια κι άλλους  φορείς.

Για να υλοποιήσουμε το έργο μας εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης νέες δομές και υπηρεσίες συνολικού ύψους  55 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουμε ήδη ολοκληρώσει 66 διαγωνισμούς, ενώ έπονται άλλοι 40 που θα πραγματοποιηθούν το 2023.

 

Παράλληλα, εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, με προτάσεις από την Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας, που συγκροτήσαμε και με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ. Το σχέδιο έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και πραγματεύεται θέματα ιατρικής κλινικής ατζέντας, αλλά συγχρόνως, αναπτύσσει στόχους και δράσεις που αφορούν στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

 

Σε όλη αυτή την πορεία αγωνιστήκαμε με γνώμονα να υπηρετήσουμε τον Άνθρωπο, με έμφαση στους πιο ευάλωτους. Με ανιδιοτέλεια και συναίσθημα, ενισχύοντας την συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινοτικές Δομές και με άλλους Φορείς,  δουλέψαμε με πάθος όλοι μαζί, για να μην μείνει κανένας πίσω.

 

Δύο χρόνια μετά, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια κι ευθύνη, μένοντας πιστοί στο όραμά μας, να δίνουμε κάθε μέρα τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτή την συλλογική προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία σε ατομικό επίπεδο  για τον καθένα ξεχωριστά και την κοινωνική ευημερία για τον λαό μας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ