Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Βραζιλία: Όλο το παρασκήνιο της εισβολής των μπολσοναριστών – Η θέση του πρώην Προέδρου της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηρέμησε η κατάσταση μετά το χάος που επικράτησε επικράτησαν χθες στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όταν οπαδοί του Μπολσονάρο εισέβαλαν στις τρεις έδρες των τριών εξουσιών: Κογκρέσο, Ανώτατο Δικαστήριο, Προεδρικό Μέγαρο.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του πρώην προέδρου Μπολσονάρο, φορώντας ρούχα στα χρώματα της Βραζιλίας έσπασαν τους αστυνομικούς κλοιούς και εισέβαλαν στα κτίρια προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και παραδίδοντας στο χάος τη χώρα. Η διεθνής κοινότητα έστρεψε το βλέμμα της στη Βραζιλία που αντιμετώπιζε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στις ΗΠΑ κατά την εισβολή των οπαδών Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Όπως και τότε έτσι και τώρα οι ηττημένοι υποψήφιοι πρόεδροι δεν είχαν παραδεχθεί δημόσια την ήττα τους και τη νίκη του αντιπάλου τους και οι αφιονισμένοι οπαδοί τους δεν αποδέχονταν τα εκλογικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα τις αδιανόητες εικόνες που εκτυλίχθηκαν.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει τις ζημιές στο προεδρικό μέγαρο, όπου εισέβαλαν νωρίτερα οπαδοί του προκατόχου του, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται καταδίκασε, όχι και πολύ σθεναρά, την επίθεση, που έμοιαζε με το ριμέικ αυτής στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον πριν από δυο χρόνια.

Με μια διαφορά: τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.

 

Η θέση του Μπολσονάρου

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου παραμένει στις ΗΠΑ, για τις οποίες αναχώρησε δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα, αρνούμενος να παραδώσει την προεδρική εσάρπα σε αυτόν που τον κέρδισε οριακά την 30ή Οκτωβρίου, που δεν συνεχάρη ποτέ.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, που συμμορφώνονται προς τον νόμο, είναι μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, τα πλιάτσικα και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται προς τον κανόνα», έκρινε μέσω Twitter ο πρώην πρόεδρος.

Σε άλλη ανάρτησή του απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» του κεντροαριστερού διαδόχου. Ο Λούλα κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο.

Αντιμέτωπος με μείζονα κρίση μόλις μια εβδομάδα αφότου άρχισε τη νέα του θητεία, έπειτα από τις δύο συναπτές προηγούμενες (2003-2010), ο πρόεδρος καταδίκασε τα γεγονότα «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», πρόσθεσε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ