Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Οι δήμοι αναλαμβάνουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων αλλά και στο Έργο “Energy For Mayors” που έχουν σαν στόχο την αξιοποίηση της τοπικής βιώσιμης ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα  συμμετάσχει και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
πως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή δράση με βασικό ζητούμενο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα υπερβαίνοντας ακόμα και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, με τους δήμους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. “Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι” είπε ο κ. Βλαντής.  Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, που έκανε λόγο για ένα “θολό πράγμα” και ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις. Απαντώντας ο κ. Βλαντής τόνισε πως μέσω αυτού του δικτύου οι δήμοι θα αποτελέσουν παραδείγματα για εξάπλωση των προσπαθειών μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως οι συγκεκριμένοι Δήμοι θα έχουν προτεραιότητα στην ένταξη σε προγράμματα που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων.  Στις ψηφοφορίες που έγιναν σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων αλλά και τη συμμετοχή του Δήμου στο “Energy for Mayors” ο μοναδικός που μειοψήφησε ήταν ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας. Εκπρόσωπος του Δήμου στο Σύμφωνο ορίστηκε να είναι ο κ. Βλαντής που θα υπογράψει το Έντυπο Προσχώρησης του Δήμου.

• Λίγα λόγια για το “Energy fοr Mayors”

Στόχος του έργου “ENERGY for MAYORS” είναι να συνεισφέρει στην επιτυχή υλοποίηση του Συμφώνου των Δημάρχων, μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας προστασίας του κλίματος, μέσω:

• της ενίσχυσης των Δομών Υποστήριξης ώστε να παρέχουν σημαντική βοήθεια στους Δήμους για την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων, καθώς και να ενισχύσει το ρόλο των τοπικών αυτοδιοικήσεων ως πολιτικά και διοικητικά σώματα. 

• της παροχής βοήθειας στην ανάπτυξη και εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) σε επιλεγμένους Δήμους. 

• της παρακολούθησης της εφαρμογής των ΣΔΑΕ και των αποτελεσμάτων τους και της βελτίωσης της αποδοτικότητας της ενεργειακής διαχείρισης σε επιλεγμένους Δήμους. 

• της αύξησης του αριθμού των Δομών Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων.  Υπολογίζεται πως 180 νέοι Δήμοι θα προσχωρήσουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων ενώ περισσότεροι από 60 θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν τα δικά τους Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ). Επιπλέον θα δημιουργηθούν 34 νέες Δομές Υποστήριξης για να βοηθήσουν τους Δήμους και θα οργανωθούν 10 Ημέρες Ενέργειας ανά έτος στις περιοχές του έργου. Τέλος, 8 Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης θα εφαρμοστούν πιλοτικά.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ