Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Κόντρα για τις οικονομικές οφειλές του Δήμου Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

• ΣΤΑ 33 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΡΠΕΤΑ 

• ΣΤΑ 13 ΕΚ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗΣ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΤΖΙΦΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών μηνών, από τη στιγμή που ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου, ο κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, νέος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τον τοπικό τύπο, πραγματοποιώντας, παράλληλα και έναν συνοπτικό απολογισμό του αρχικού αυτού διαστήματος.
ους εκπροσώπους του τύπου καλωσόρισε στο Γραφείο Δημάρχου, η κα Γεωργία Τρισμπιώτη, υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας του Δήμου, η οποία ενημέρωσε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο Δήμαρχος, στη σύντομη εισαγωγή του, στάθηκε και στα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος αμέσως μόλις πήρε στα χέρια του τις τύχες του Δήμου αναφέροντας σχετικά: “Αντιμετωπίσαμε, πραγματικά, οξύτατα προβλήματα όταν αναλάβαμε το Δήμο και δεν είναι τρόπος του λέγειν αυτό. Θυμάστε όλοι τι αντιμετωπίσαμε με τους παιδικούς σταθμούς, όπου βρεθήκαμε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου να μην υπάρχει ούτε ένα άτομο στο προσωπικό εξαιτίας του θέματος με τους συμβασιούχους. Παρόλα αυτά καταφέραμε και το αντιμετωπίσαμε. Παράλληλα, ξεκινήσαμε ήδη την εξοικονόμηση πόρων. Με την πολιτική που ακολουθήσαμε στις ενοικιάσεις των ακινήτων για τις ανάγκες του Δήμου εξοικονομήσαμε 250.000 ετησίως. Γενικότερα στόχος μας είναι να ελαττώσουμε τα έξοδα του Δήμου και να αυξήσουμε τα έσοδά του ακολουθώντας κοινωνική πολιτική.” 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Όπως είναι αναμενόμενο, στη συνέντευξη του Δημάρχου κυριάρχησε το κομμάτι των οικονομικών δεδομένων που επικρατούν στον Δήμο Μεταμόρφωσης, καθώς έχει γίνει πολύς λόγος γύρω από αυτό το θέμα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.  Έτσι, οι υποχρεώσεις του Δήμου Μεταμόρφωσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, προ του ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διένειμε στον τοπικό τύπο ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, έχουν ως εξής:

 

 1.Έργα σε εξέλιξη  (ατιμολόγητες υποχρεώσεις):    4.140.429,21 ευρώ
 2.Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων   781.953,53 ευρώ 
 2α. ΔΕΑΔΜΕ   396.511,92 ευρώ
 2β. ΔΕΤΕΜΑ:   385.441,61 ευρώ
 3. Υποχρεώσεις Νομικών Προσώπων Δ.Δ.:   485.835,37 ευρώ
 3α. ΚΑΠΗ:    58.686,18 ευρώ
 3β. Κέντρο Προσχ. Αγωγής:     65.149,18 ευρώ
 3γ. Πνευματικό Κέντρο:  362.000,01 ευρώ  
 4. Υποχρεώσεις Δήμου (τιμολογημένες):  6.599.988,83 ευρώ  
 5. Υποχρεώσεις σε Τράπεζες:   20.598.259,63 ευρώ
 5α. Τοκοχρεολύσιο 2011:  2.108.769,80 ευρώ
 5β. Χρεολύσιο 31/12/11:   13.496.811,30 ευρώ
 5γ. Πρόβ. τόκων 31/12/2010  4.992.678,53 ευρώ
 6. Υποχρεώσεις Αθλητικού Οργανισμού:   135.181,24 ευρώ
 7. Υποχρεώσεις Κοινωφελούς Επιχείρησης:  1.002.543,15 ευρώ
 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ:  33.744.190,96 ευρώ 

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

• Μετακομίσεις…

Από εκεί και πέρα, οι ειδήσεις που επιφύλαξε η συνέντευξη τύπου έγκεινται, πρώτα στο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η μεταφορά του Δημοτικού Γυμναστηρίου, από το χώρο δίπλα στο Δημαρχείο στο Δημοτικό Κολυμβητήριο. Αυτή η μεταφορά θα φέρει ένα ντόμινο αλλαγών. Έτσι, υπάρχει στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής η μεταφορά της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Γραφείου Δημοτικού Συμβουλίου στον πρώτο όροφο και η δημιουργία Γραφείων των Δημοτικών Παρατάξεων εκεί. Επίσης, θα μεταφερθούν αρκετές υπηρεσίες του Δήμου στο ΚΗΦΗ.  

• Τέλος τα Lap Top

Ξεκάθαρος με τον πιο σαφή τρόπο ήταν ο Δήμαρχος σε ερώτηση για το αν ο Δήμος θα συνεχίσει την τακτική της προηγούμενης Διοίκησης, όπου χάρισε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους μαθητές τρίτης Λυκείου.  Ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, γιατί τον βρίσκει πολιτικά αντίθετο αυτή η νοοτροπία. 

• Κακοκαιρία για το “Χαρούμενο Καλοκαίρι” 

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της υλοποίησης του θερινού Προγράμματος του Δήμου Μεταμόρφωσης “Χαρούμενο Καλοκαίρι” ο κ. Καρπέτας, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέπει το Δήμο. Αν και όπως τόνισε, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που έχει κοινωνικά κριτήρια και θα το εξετάσει σοβαρά. 

• Συνεδριακό Κέντρο Δηλαβέρη: Διαδώστε το 

Για τις προσπάθειες που θα κάνει ο Δήμος προκειμένου να αξιοποιήσει το Συνεδριακό Κέντρο που κατασκευάστηκε στο Κτήμα του Δηλαβέρη ενημέρωσε ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και τη συνεισφορά του τοπικού τύπου προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός ο πραγματικά άρτιος χώρος που έχει ετοιμαστεί και θα μπορούσε να καλύψει τις συνεδριακές ανάγκες των επιχειρήσεων, Φορέων, κ.α. της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα να φέρει ένα έξτρα έσοδο για το Δήμο σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.  

• Χαμηλά ο πήχης ή …ψηλά η κρίση;

Όσοι διαβάσατε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας γύρω από το ζήτημα του Τεχνικού Προγράμματος, θα θυμάστε ότι γινόταν μία αναφορά σχετικά με τα έργα  τα οποία αν γίνουν, το τρέχον έτος, ο Δήμαρχος θα είναι ικανοποιημένος. Θυμίζουμε ότι αυτά είναι οι διανοίξεις της Μπιζανίου και της Παπαδιαμάντη, η έναρξη κατασκευής του 7ου Παιδικού Σταθμού και η συνέχιση της τοποθέτησης των ηχοπετασμάτων. Η εφημερίδα μας έθεσε το ερώτημα στον κ. Καρπέτα, αν θα ψήφιζε έναν υποψήφιο Δήμαρχο, ο οποίος θα έλεγε προεκλογικά ότι σε μία ολόκληρη χρονιά θα είναι ικανοποιημένος αν καταφέρει να υλοποιήσει αυτά τα έργα. Η απάντηση του Δημάρχου μας εξέπληξε, αφού εν ολίγοις ο κ. Καρπέτας μας εξήγησε ότι είναι τόσο δύσκολη η οικονομική κατάσταση του Δήμου που τίθεται εν αμφιβόλω αν θα μπορέσει να προχωρήσει ακόμα και σε αυτά τα έργα. 

• Κλίμα συναίνεσης 

Από τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο Δήμαρχος δέχτηκε μία σειρά από ερωτήσεις για ποιους λόγους έχει προτιμήσει να ακολουθήσει αυτήν την ήπια τακτική απέναντι στην προηγούμενη Διοίκηση και την νυν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ειδικά μετά από αυτήν την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά του Δήμου που άφησε η Διοίκηση του κ. Τζίτζιφα. Ο  Δήμαρχος εξήγησε ότι αντίληψή του είναι ότι η δουλειά του δεν είναι να κυνηγήσει τους προηγούμενους αλλά το τι έργο θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτός. Επίσης, πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει σε 3,5 χρόνια να μπορεί να πει στους δημότες ότι έκανε αυτό, αυτό και αυτό το έργο. Πάντως, τόνισε με μεγάλη ένταση ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα καλύψει οτιδήποτε αν έχει γίνει κάτι που δεν έπρεπε. 

• Περί συγχωνεύσεων… 

Ο κ. Καρπέτας επέμεινε στην άποψή του για τη συγχώνευση του 3ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης με αυτό του Ηρακλείου Αττικής, ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τους μαθητές των δύο σχολείων, καθώς έχει πάρει τις δεσμεύσεις ότι οι μαθητές σε κάθε τμήμα δεν θα ξεπερνούν τους 25. Ενώ επανέλαβε και τη συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, για τον οποίο μίλησε με κολακευτικά λόγια.  

• Τι γίνεται με τους συμβασιούχους

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα με το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων του Δήμου Μεταμόρφωσης, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι θα ήταν πολύ καλό και για τον Δήμο να μπορούσαν να “περάσουν” σε αυτόν αρκετοί συμβασιούχοι, γιατί, ενώ ο Οργανισμός Εργασίας προβλέπει 252 θέσεις, αυτή τη στιγμή στο Δήμο εργάζονται μόλις 122 εργαζόμενοι.  

• Επί του πιεστηρίου…

Στις παραπάνω τοποθετήσεις του Δημάρχου Μεταμόρφωσης απάντησε ο πρώην Δήμαρχος της πόλης και νυν επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας.   Πέρα από τη δριμεία κριτική που άσκησε στην Διοίκηση Καρπέτα, ο κ. Τζίτζιφας στάθηκε στα οικονομικά ζητήματα.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο το συνολικό όφελος του Δήμου Μεταμόρφωσης και των Νομικών του Προσώπων δεν ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ και ο λόγος που η πλευρά Καρπέτα το ανέβασε στα 33 εκ. ευρώ είναι γιατί έχει υπολογίσει και δάνεια προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και τοκοχρεολύσια της επόμενης δεκαπενταετίας. Μάλιστα, ο πρώην Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι αν τα στοιχεία που έδωσε δεν ισχύουν τότε θα παραιτηθεί από αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Περισσότερες λεπτομέρειες από όσα είπε ο κ. Τζίτζιφας θα έχουμε σε λίγο.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ