Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Κλιματική Κρίση”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

 

Όλο και πιο έντονα βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Ακραία καιρικά φαινόμενα, απρόβλεπτες κλιματικές αλλαγές, πρωτοφανή κύματα καύσωνα και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, με αποτελέσμα εκατοντάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη. Η χώρα μας δεν έμεινε απ’ έξω, δυστυχώς και στην Ελλάδα είχαμε 700 πυρκαγιές όπου κλήθηκε η πυροσβεστική να αντιμετωπίσει, από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, ενώ ο απλός πολίτης ενημερώθηκε για σχεδόν 50, αφού οι υπόλοιπες δεν πήραν έκταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με δήλωση του κ Σταθόπουλου, Προέδρου Ενώσεως Πυροσβεστών.

Στη Γαλλία έχουν καεί πάνω από 110 χιλιάδες στρέμματα, ενώ από την αρχή της χρονιάς, εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 320.000. Στην Ισπανία, έχουν καταστραφεί πάνω από 140 χιλ.στρέμματα, ενώ από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχουν γίνει στάχτη περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Πορτογαλία οι φωτιές κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 150.000 στρέμματα, ενώ από τις αρχές του χρόνου πάνω από 550.000 στρέμματα.

Θλιβερές είναι οι συνέπειες από την κλιματική κρίση. Στην Ισπανία και Πορτογαλία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, εξαιτίας του καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Στη Μ. Βρετανία οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ με αποτέλεσμα οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν να είναι αφόρητες. Στη Γαλλία οι μετεωρολόγοι μιλούν για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα». Στην Πορτογαλία η θερμοκρασία έφτασε στους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ολλανδία το ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος κήρυξε συναγερμό. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητα».
Στην χώρα μας πριν λίγα εικοσιτετράωρα δόθηκε μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα στην Πεντέλη. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσαν τριακόσιοι πενήντα πυροσβέστες, καθώς και δεκαπέντε αεροσκάφη μαζί με εννέα ελικόπτερα, όπου επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Ακόμα και μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας κινητοποιήθηκε για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς και για την προστασία από κλοπές των σπιτιών των πολιτών που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από αυτά, κατόπιν των μηνυμάτων του 112.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι, γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να επαναπαυθεί, αλλά που επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόληψη, να περιοριστούν οι ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Η ώρα και ο τόπος όπου ξεκίνησε η τελευταία πυρκαγιά στην Πεντέλη γεννάει το ερώτημα αν ήταν ή όχι εμπρησμός. Ευχόμαστε να μην ήταν, ευχόμαστε ότι κανένας πολίτης δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια εγκληματική ενέργεια για κανένα λόγο. Αναμένουμε την απάντηση από τους αρμόδιους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ