Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Η απόφαση Τσίπρα για εκλογές περνάει μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι πολιτικές ισορροπίες και όλα πλέον δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει έως το τέλος του μήνα, τις οριστικές του αποφάσεις για το χρόνο των εθνικών εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να διαμηνύουν ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, όσοι όμως γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε πώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Στα πηγαδάκια της Βουλής διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, όταν αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται το τοπίο γύρω από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Με δεδομένο ότι το συνέδριο στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα γίνει στα τέλη του μήνα, εύκολα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού, θα ληφθεί μέσα στο α’ δεκαήμερο του Απριλίου.
Τα 16 πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου μπορεί να μην είχαν άρωμα Κεντροαριστεράς, αλλά η επιθετική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝ.ΑΛ., έχει προκαλεί πόλωση.
Οι δηλώσεις της κ. Γεννηματά ότι «δεν θα επιτρέψει τη λεηλασία της παράταξης», καθιστούν σαφές ότι ο πόλεμος για την ηγεμονία του χώρου θα κλιμακωθεί.
Από την άλλη όμως το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει να έχει μια προτίμηση στη Ν.Δ., κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιδεξιοί.

Καταποντισμός
Με δεδομένο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. «ψαρεύουν» στον ίδιο πολιτικό χώρο, το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει ο κ. Τσίπρας που ψάχνει τρόπο για να μαζέψει τη διαφορά από τη Ν.Δ.
Στο παρασκήνιο, η άποψη που κυριαρχεί είναι πως εάν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δυναμική στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πολύ πιθανό να εξαντλήσει την τετραετία.
Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ΚΙΝ.ΑΛ. καταποντιστεί στις ευρωεκλογές, οι κλυδωνισμοί θα είναι τεράστιοι.
Η κριτική στην κ. Γεννηματά θα είναι έντονη, είναι πολύ πιθανό να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας και το κυριότερο, ο διάλογος για τις συνεργασίες θα γίνει με τελείως διαφορετικούς όρους.

Πάνω χέρι
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να βιαστεί και όπως ψιθυρίζεται θα έχει το πάνω χέρι, αφού αυτός πρώτος υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Επίσης, με ένα καταποντισμένο ΚΙΝ.ΑΛ. θα μπορεί να απορροφήσει στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και απογοητευμένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν να έρθει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι ότι σ’ αυτό το σενάριο θα αυξηθεί η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος και οι εκλογές τον Οκτώβριο θα παιχτούν στα ίσα.

220.000
Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη, έχει σχέση με το κλίμα που διαμορφώθηκε στο ΚΙΝ.ΑΛ, πριν από 16 μήνες, όταν 220.000 πήραν μέρος στην εκλογή για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Τότε υπήρχε αέρας ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να ανακτήσει τη δυναμική της και να μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Το ερώτημα τώρα για το Μαξίμου είναι μήπως δημιουργηθεί και πάλι ένας τέτοιος αέρας, που θα δώσει δυναμική στο ΚΙΝ.ΑΛ., εκτοξεύοντας και τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές.

Η απόφαση
Ο πρωθυπουργός δεν έχει παρά να περιμένει προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι διαθέσεις των ψηφοφόρων και έτσι να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών.
Επί της ουσίας, εάν διαπιστώσει:

  • κλίμα -έστω και για συναισθηματικούς λόγους-, στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να επισπεύσει τις αποφάσεις του και να έχουμε και εθνικές εκλογές το Μάιο για να θέσει ο ίδιος τα διλήμματα,
  • αποσυσπείρωση του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει παρά να περιμένει, καθώς ο χρόνος έως τον Οκτώβριο θα είναι προς όφελός του ακόμη και με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Εμπειρία 2009-2015
Αναφορικά με τα επιχειρήματα για εθνικές εκλογές είτε το Μάιο είτε τον Οκτώβριο, υπάρχουν δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που ασφαλώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Η πρώτη λέει ότι σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, τότε το κλίμα θα είναι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Οκτώβριο.
Η εμπειρία του 2009 και του 2015, όταν ο Καραμανλής και ο Σαμαράς ηττήθηκαν από τον Παπανδρέου και τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές και έχασαν στις εθνικές, θα βαρύνει στην απόφαση του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, η δεύτερη άποψη λέει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή και σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν τα αντιδεξιά αισθήματα έως τις κάλπες του Οκτωβρίου.
Εξηγούν μάλιστα ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμφανιστεί -ιδίως εάν εξαϋλωθεί το ΚΙΝΑΛ- ως η μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει το ανάχωμα στην επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ