Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Άρθρο της Βασιλικής Μελέτη: Νίκη των Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας άραγε αν οι γυναίκες πραγματικά είχαν ισότιμο λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Αν έβαζαν την έμφυτη ευαισθησία τους, το θηλυκό μυαλό τους, την πρακτική τους ματιά και την νοικοκυροσύνη τους στα σχέδια που καθορίζουν τις ζωές μας;
Πρόσφατα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμβάθυνση της Δημοκρατίας-Ενίσχυση της Συμμετοχής – Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», οι γυναίκες απέκτησαν ένα ουσιώδες εφόδιο για να συνδιαμορφώσουν το πολιτικό γίγνεσθαι με όρους ισότητας. Η αύξηση της ποσόστωσης φύλου, κατά 40% τουλάχιστον, στα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μια σπουδαία κατάκτηση για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ενισχυμένη παρουσία γυναικών στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια στοχεύει ξεκάθαρα στην εκλογή περισσότερων γυναικών, γεγονός που μπορεί να αλλάξει την οπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ενισχύεται η υποχρέωση  όλων των δήμων να υπογράψουν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και κυρίως να αναπτύξουν δράσεις, έτσι ώστε οι δημότες, ανεξαρτήτως φύλου, να επωφελούνται ισότιμα απ’ όλες τις παρεμβάσεις.
Η κοινωνική και πολιτική πρόοδος είναι πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο ΚΑΙ θέμα των γυναικών. Όπως εύστοχα είπε ο Μαρξ: «Οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι». Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου οι γυναίκες δίνουμε τη δική μας μάχη για να αλλάξουμε τις γειτονιές και τις πόλεις μας. Η νίκη βρίσκεται στα χέρια μας.
Βασιλική Μελέτη, Οικονομολόγος
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με την Παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ