Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Γιατί ο Κυριάκος απειλεί με νέες εκλογές 15Αύγουστο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε το δίλημμα που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, ότι εάν δεν πάρει αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον 15Αύγουστο.
Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει με άνεση την πρωτιά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αλλά ο δρόμος για την αυτοδυναμία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η ισχυρή εντολή που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί τη μαζική συμμετοχή στις κάλπες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αποτρέψουν τη λογική της χαλαρής ψήφου.
«Είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά η κάλπη βγάζει πρωθυπουργό και κυβέρνηση», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ., για να καταστήσει σαφές ότι όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Εξηγούσε μάλιστα ότι το δίλημμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις, καθώς η αυτοδυναμία θα κριθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το πιθανότερο είναι ότι τα πάντα θα κριθούν από λίγες ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να ανεβάσει στροφές στο διάστημα που απομένει έως τις κάλπες.
Ασφαλώς και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να χαλάσει τα μπάνια του λαού με κάλπες στις 18 Αυγούστου, είναι όμως υποχρεωμένος να θέσει διλήμματα με τα οποία θα ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο.

Ας δούμε λοιπόν τις τρεις συγκεκριμένες στοχεύσεις που κρύβονται πίσω από τη κίνηση αυτή:

  • Αποχή:

Είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τους χαλαρούς ρυθμούς που κυριαρχούν αυτή την εποχή. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που θα ψήφιζαν τη Ν.Δ. αλλά είχαν ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές διακοπές τους και δεν μπορούν να τις αναβάλλουν. Από την άλλη, η βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει έστω και οριακά την αυτοδυναμία, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της αποχής και η αυτοδυναμία να χαθεί για λίγες ψήφους. Στη Ν.Δ. ανησυχούν για το εύρημα της Marc, σύμφωνα με το οποίο όσοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά αν το έκαναν θα ψήφιζαν Ν.Δ., είναι οι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Εξαφάνιση» Ελληνικής Λύσης:

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες για την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Λογικό είναι λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να «μαζέψει» τις διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της και να «εξαφανιστεί» η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Εάν το κόμμα αυτό μείνει εκτός Βουλής, Η Ν.Δ. βγαίνει κερδισμένη καθώς είτε θα κλειδώσει είτε θα διευρύνει την αυτοδυναμία της. Ο κ.  Μητσοτάκης ζητάει ευθέως να μείνει εκτός Βουλής το συγκεκριμένο κόμμα, προκειμένου να κερδίσει ένα μέρος αυτών των ψηφοφόρων και περιοριστεί ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

  • Απλή αναλογική:

Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει καθαρή εντολή εδώ και τώρα, γιατί ξέρει ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές μέσα στον 15Αύγουστο, αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα δεν θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και θα πρέπει να κάνει συμμαχίες με ένα ή και δύο κόμματα προκειμένου να κυβερνήσει τη χώρα. Κατά συνέπεια, η ηγεμονία της Ν.Δ. περνάει μέσα από την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Ή τώρα ή πότε», έλεγε στον «Χτύπο», «γαλάζιο στέλεχος και εξηγούσε ότι εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για να έχει η χώρα πολιτική σταθερότητα.

Δίλημμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Παρασκευής, θα συνεχίσει να ζητά ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, για να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.
«Θα δώσουμε οριστικό τέλος στην κρίση ή θα συνεχίσουμε στο τέλμα, τη στασιμότητα, την υπερφορολόγηση και τη στασιμότητα», είναι το δίλημμα που θα θέτει επιτακτικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Debate
Στη Ν.Δ. είναι έντονα επικριτικοί για το ναυάγιο του debate και θεωρούν τον κ. Τσίπρα βασικό υπαίτιο για το ναυάγιο που υπήρξε στη διακομματική επιτροπή την περασμένη Δευτέρα.
«Με τη στάση του οδήγησε στη ματαίωση του debate», λένε με νόημα και παραπέμπουν σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι δεν είναι δημοκρατικό να διεξαχθεί μια τηλεμαχία με τη συμμετοχή μόνο δύο αρχηγών.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα συνεχίσει τις απευθείας επαφές του με τους πολίτες.
Εκτίμησή του άλλωστε είναι πώς πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο για την ανάδειξη του προγράμματος της Ν.Δ. και το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ