Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές 2014

Στη σκακιέρα των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις


Χρονιά εκλογών είναι το 2014 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς οι πολίτες καλούνται το Μάιο, πέρα των Ευρωβουλευτών, να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.
Η προεκλογική περίοδος (που είναι η μακρύτερη στην ιστορία της Τ.Α) ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει στους περισσότερους δήμους με δημοτικούς συνδυασμούς και υποψηφίους δημάρχους να δηλώνουν ήδη παρών.   Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πως διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό σήμερα στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής αλλά και στους υπόλοιπους δήμους των βορείων προαστίων.

Νέα Ιωνία: Τα φαβορί και τα αουτσαϊντερ
Το συμμαχικό σχήμα “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” θα διεκδικήσει πάλι τη ψήφο των πολιτών με υποψήφιο Δήμαρχο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον κ. Ηρακλή Γκότση που ποντάρει στα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία. Ένα ερωτηματικό αποτελεί η στάση του ενός εκ των τριών συνιδρυτών της παράταξης, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δημάρχου κ. Πέτρου Μπουρδούκου, ο οποίος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος και αντίθετος με κάποιες τακτικές της διοίκησης.  
Βασικός αντίπαλος για τη δημαρχία θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μανούρης που κάνει ένα νέο ξεκίνημα με την παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” ως συνέχεια της παράταξης “Ιωνία Νέα Άποψη” του πρώην Δημάρχου, κ. Γιάννης Χαραλάμπους. Ωστόσο πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του Γιάννη Χαραλάμπους τραβούν τη δική τους πορεία όπως  ο κ. Γιώργος Τσοπανίδης που έχει κάνει τη δημοτική κίνηση «Ελπίδα» ενώ και ο κ. Νίκος Μπράτιμος ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες  την πρόθεση του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η πρώτη του ψηφοδελτίου του κ. Χαραλάμπους κα Δέσποινα Θωμαίδου.
Από εκεί και πέρα η Λαϊκή Συσπείρωση θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά του 2010 που της έδωσαν τέσσερις συμβούλους στο Δημοτικό Συμβουλίου και που μπορεί υπό προϋποθέσεις να την οδηγήσουν σε δεύτερο γύρο. Μένει βέβαια να δούμε αν θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση (την πέμπτη) ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς.  Άλλο ένα ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει ο κ. Νίκος Κουκουλάρης που έχει αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία και δείχνει να έχει αποστασιοποιηθεί από τα τοπικά πολιτικά πράγματα ενώ αρθρογραφεί συχνά για κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Επίσης, δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν θα είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης.

Ηράκλειο: Θολό τοπίο  
Ρευστό αναμένεται να είναι και σε αυτές τις εκλογές το προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Ο νυν Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος είναι αρκετά αποδυναμώμενος καθώς έχουν αποχωρήσει αρκετοί Σύμβουλοι από την παράταξή του και μάλιστα έχει χάσει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή αρκετές φήμες κυκλοφορούν για το νούμερο 2 της Δημοτικής Αρχής κ. Γιώργο Βλαντή τον οποίο κάποιοι φέρνουν να κοιτάει προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι να τίθεται ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος στο συμμαχικό σχήμα της «ΑΚΕΠ- Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα».
Περνώντας στην αντιπολίτευση εκείνος που έχει δυναμική παρουσία είναι ο επικεφαλής της «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», κ. Νίκος Μπάμπαλος, που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία έχοντας πάρει δίπλα του έμπειρα στελέχη άλλων παρατάξεων όπως την κα Δέσποινα Αϊβατζίδου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλες ηχηρές προσθήκες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ουσιαστικά διαλυμένη με τον κ. Νώντα Σπυρόπουλο  να μην δείχνει διατεθειμένος να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος, τον κ. Κυριάκο Κουτρούλη να έχει σχηματίσει τη δημοτική κίνηση ΠΝΟΗ και τον πρώην Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαστοράκο να φέρεται πως προτίθεται να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος.
Ένας καθοριστικός παράγων θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο πρόσωπο θα στηριχτεί από το κόμμα για το δημαρχιακό θώκο: αν θα είναι δηλαδή η νυν επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου ή κάποιος άλλος όπως η Γραμματέας της τοπικής κα Αιμιλία Τζίβα. Η παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον κ. Βασίλη Λυκούρα θα επιδιώξει να επαναλάβει τη μεγάλη επιτυχία του 2010 όταν και είχε σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά της. Τέλος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση του ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος.

Διαβάστε τι γίνεται και στους άλλους δήμους των βορείων προαστίων:

Αγ. Παρασκευή: Επανάληψη με προσθήκες

Μεταμόρφωση: Σωρεία υποψηφίων Δημάρχων

Χαλάνδρι: Με νέους και παλιούς


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Οι βασικοί διεκδικητές στο Δήμο Πεντέλης


Κηφισιά: Μόνος σίγουρος ο Δήμαρχος


Μαρούσι: Ο Πατούλης και οι άλλοι…


Γαλάτσι: Αυξάνεστε και πληθύνεστε…


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Νέα δεδομένα από τη σύλληψη Τομπούλογλου


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014:Ψάχνονται οι ανεξάρτητοι στη Λυκόβρυση-Πεύκη

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Κλείνουν οι υποψηφιότητες στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Επίσης δείτε τι απόφασισε τελικά η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής:

Την Ειρήνη Κατσινοπούλου στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ