Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή με πακέτο παροχών

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Οι προβλέψεις για το 2023

Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 με αρκετές αιρεσιμότητες, πολλά σενάρια και αρκετά ανοιχτά μέτωπα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη καταθέτει σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και παραδοσιακά το προσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές «εκκρεμότητες» και γίνονται πολλές αλλαγές στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ειδικά φέτος τα ανοιχτά μέτωπα είναι αμέτρητα εξαιτίας της πληθωριστικής θύελλας που έχει προκαλέσει η αύξηση του κόστους ενέργειας.

Όπως αναμένεται, το προσχέδιο δεν θα κρύβει εκπλήξεις στα μεγέθη, καθώς έχει συνταχθεί με «συγκρατημένη αισιοδοξία» αλλά ούτε θα αφήνει περιθώρια πολλών παροχών και πολλών εισοδηματικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,3% και 2,1% για το 2023 και στο 1% με το δυσμενές. Το οικονομικό επιτελείο κρατά το «ευνοϊκό» σενάριο για το 2023, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2023 θα είναι χρόνια ύφεσης για το σύνολο της Ευρώπης.

Βασικό πρόβλημα η εκτίναξη των τιμών, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πληθωρισμό 9% για φέτος και 3% για το 2023. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη και των δύο στόχων και ειδικά της εκτίμησης για το 2023, να ανακοπεί η ραγδαία ανοδική πορεία των τιμών και να διακοπεί το ράλι στις τιμές της ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση και οι δυο στόχοι κινδυνεύουν να αναθεωρηθούν, αυξάνοντας παράλληλα τις ανάγκες για στήριξη των νοικοκυριών.

Τα καλά νέα

Στα καλά νέα είναι ότι για το 2023 διατηρείται η ρήτρα ευελιξίας, δίνοντας δημοσιονομικό περιθώριο το πλεόνασμα να μην είναι στο 2%. Το προσχέδιο θα τοποθετεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ του 0,5% και 0,7%

Σε απόλυτα μεγέθη φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 205 και 210 δισ. ευρώ από 197 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ το 2023 προβλέπεται να φτάσει στα 214-215 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο όταν και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Πακέτο παροχών

Καμία έκπληξη φαίνεται πως δεν κρύβεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφορικά με το πακέτο παροχών. Η λίστα εξαντλείται στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η λίστα μέτρων, η οποία θα ισχύσει:

– αύξηση συντάξεων περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της ετήσιας αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από τις αλλαγές στο ΑΕΠ και κατά 50% από την μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.2023.

-αύξηση βασικού μισθού και τα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και ευθύνης στο ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ

-μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες

-επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες

-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

-κατάργηση εισφοράς υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων

-νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ