Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (25/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Αυξημένος τζίρος σημειώθηκε τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. ευρώ και αύξηση 7,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,9 δισ. Ευρώ.

 

  • Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 150 χιλ. στις 800 χιλ. ευρώ στις δωρεές προς τέκνα θα δώσει ώθηση στις μεταβιβάσεις μετοχών εταιρειών σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Μετά την εξαγγελθείσα φοροαπαλλαγή στην περίπτωση δωρεάς-γονικής παροχής μετοχών εταιρειών, μετά το ισχύον αφορολόγητο όριο ισχύει συντελεστής φορολόγησης 10% επί της αξίας των μετοχών για το ποσό πλέον των 800 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο θα αφορά, όπως φαίνεται την λεγόμενη πρώτη κατηγορία συγγενών, δηλαδή τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

 

  • Κατά 139,7% αύξηση παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 3,84 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 176,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,318 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 81,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,037 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1,770 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 170,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 201,4%.

 

  • Οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν την ανοδική πορεία που ανέπτυξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για σαφείς ενδείξεις νέου ρεκόρ ανόδου το 2021 και τους εξαγωγείς να «βλέπουν» ότι η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Η ενεργοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης, η πορεία του τουρισμού, αλλά και η επίδραση των κρατικών μέτρων αποτελούν τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και των εξαγωγών ενώ προβληματισμό προκαλεί το εμπορικό έλλειμμα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ