Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε αναμονή 3.000 τακτικά χειρουργεία μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η λύση ασφαλώς δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία «που απέτυχαν επειδή οι συνάδελφοι δεν έχουν αντοχές να τα υποστηρίξουν» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό και τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων στα νοσοκομεία Παίδων Αγίας Σοφίας και Αγλαΐα Κυριακού καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού και με εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής αποφεύγονται» Παρόλα αυτά όμως, συνεχίζει πως «δεν γλυτώνουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού τους. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος αναμονής».

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ακόμα ότι «σε ό,τι αφορά στα παιδιά που εισάγονται σε εφημερίες και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα χειρουργεία τους ολοκληρώνονται σε δύο ημέρες». O Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι είναι εμφανής η εργασιακή εξάντληση των συναδέλφων και αναφέρει πως του περιγράφουν πως «οι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλάνε να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος».
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει πως «το Αγίας Σοφίας είναι σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο Αγλαΐα Κυριακού 1.000 τακτικά χειρουργεία εκ των οποίων 440 χειρουργικά.
Σημειώνει δε ότι λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες.
«Η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι 14 με 15 μήνες και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση μπορεί και μεγαλύτερη» ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχει «σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών στη ΜΕΘ του Αγίας Σοφίας καθώς για 10 κλίνες έχουν απομείνει 13 νοσηλευτές».

«Φυσικά ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή» συνεχίζει ενώ διερωτάται «πώς να αντέξει το εργασιακά εξαντλημένο προσωπικό να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο;». Ο κ. Γιαννάκος αποδίδει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Χαρακτηριστικά μου είπε γιατρός του Αγλαΐα Κυριακού και ένα πούλμαν γεμάτο αναισθησιολόγους να φέρουν δεν θα αλλάξει η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό» είπε.

Αναφέρει ακόμα πως «με τους τελευταίους οργανισμούς των νοσοκομείων μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων στα δύο Παίδων. Οι μειωμένες αυτές οργανικές θέσεις ήταν καλυμμένες και υπήρχαν και επί πλέον επικουρικοί. Τώρα δεν είναι καλυμμένες ούτε οι λειψές οργανικές».

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρει πως «στο Αγλαΐα Κυριακού υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7. Σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες. Το Αγλαΐα Κυριακού είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 έως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα 13 στη βάρδια».

Για την περίπτωση του Αγία Σοφία αναφέρει πως στις «17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 12. Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι «υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα με έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Και αναισθησιολόγους να φέρουν εάν δεν προσληφθούν νοσηλευτές η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναισθησιολόγοι στο Παίδων Αγίας Σοφίας δεν βρίσκονται μόνο στα χειρουργεία, αλλά και σε διαγνωστικά τμήματα όπως οι μαγνητικοί τομογράφοι και σε άλλα θεραπευτικά τμήματα».

Σημειώνει ακόμα ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία «καθ’ ότι δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για τη χορήγηση αναισθησίας σε νεογνά και παιδιά».

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννάκος παραθέτει και τη λύση στο πρόβλημα. Διευκρινίζει ότι η λύση ασφαλώς δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία «που απέτυχαν επειδή οι συνάδελφοι δεν έχουν αντοχές να τα υποστηρίξουν όπως στα Παίδων και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν. Η λύση είναι προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Τώρα όταν γίνεται προκήρυξη το επικουρικό προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις μονίμων ή οι μόνιμοι πηγαίνουν από ένα νοσοκομείο στο άλλο» όπως λέει. Ζητά δε, «να αντιμετωπισθεί με κίνητρα το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με αυξήσεις μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ και να ξανακαταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ».

Καταλήγει επίσης υπογραμμίζοντας πως «δεν βρίσκεις πια γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς. Γιατρός 1.850 ευρώ το μήνα. Νοσηλευτής, διασώστης 800 ευρώ το μήνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ