Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχονται περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

«Να καλύψουμε το κόστος του παιδιάτρου», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού

Φορολογικά κίνητρα για παροχή περισσότερων δωρεάν παιδιατρικών εξετάσεων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μέτρα που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ενα από αυτά είναι «να καλύψουμε το κόστος του παιδιάτρου», όπως είπε, εστιάζοντας κυρίως στις οικογένειες που έχουν παιδί (ή παιδιά) και θέλουν να αποκτήσουν κι άλλο.

Αναφερόμενος στη μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, καθώς πολλές χώρες – ανεξαρτήτου πλούτου όπως είπε, αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

«Το δημογραφικό δεν αφορά μόνο στο πόσα παιδιά κάνουμε, λίγο κάτω από 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, όταν χρειαζόμαστε 2,1 για να κρατήσουμε σταθερό τον πληθυσμό», είπε, κάνοντας αναφορά στη «μεγαλύτερη συμμετοχή ηλικιωμένων συμπολιτών στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

Χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, «τη στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα που θα καταστήσουν οικονομικά πιο εύκολο να μεγαλώσει κάποιος παιδιά».

Μεταξύ των βασικών πυλώνων του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι:

  • Στήριξη – κυρίως – της εργαζόμενης μητέρας
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους, και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα
  • Ολοήμερο σχολείο
  • Κόστος στέγης
  • Ενεργός γήρανση
  • Δυνατότητα σε συνταξιούχους να εργάζονται εφόσον το επιθυμούν

Αποκέντρωση

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για την περιφέρεια: «Η αποκέντρωση είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την περιφέρεια και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η απομάκρυνση πρωτίστως από το Λεκανοπέδιο της Αττικής πρέπει να γίνει ακόμη πιο ελκυστική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ