Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παραδοχή από AstraZeneca: Το εμβόλιο κορονοϊού προκαλεί παρενέργειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca, παραδέχεται για πρώτη φορά τις παρενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για τον Covid μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια παρενέργεια κάτι το οποίο μπορεί αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά την διεκδίκηση τεράστιων αποζημιώσεων, εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Astrazeneca, μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS).

Ο φαρμακευτικός κολοσσός βρίσκεται στα δικαστήρια εξαιτίας ομαδικής αγωγής καθώς σύμφωνα με τους ενάγοντες, το εμβόλιό της Astrazeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια παρενέργεια η οποία ήταν καταστροφική αλλά για μικρό αριθμό οικογενειών.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα μετά από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφότου έκανε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021.

Το νοσοκομείο τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.

Αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Η παραδοχή της Astrazeneca για το εμβόλιο – Η σπάνια ασθένεια που προκαλεί

Η AstraZeneca αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, αλλά έχει αποδεχθεί, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, ότι το εμβόλιο της για τον Covid «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Σε μια επιστολή απάντησης που εστάλη τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca είπε στους δικηγόρους του Τζέιμς Σκοτ ότι «δεν αποδεχόμαστε ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο».

Αλλά στο νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η AstraZeneca είπε: «Είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο μηχανισμός δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός».

Το TTS – που σημαίνει Θρόμβωση με Σύνδρομο Θρομβοπενίας – προκαλεί στους ανθρώπους θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Πενήντα μία υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, με θύματα και συγγενείς να ζητούν αποζημίωση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια λίρες.

«Επιπλέον, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς κάποιος να έχει εμβολιαστεί – ακόμα και με οποιοδήποτε εμβόλιο πέρα του covid-.

Η πραγματογνωμοσύνη είναι αυτή η οποία θα δείξει ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση τι είναι αυτό το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα».

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca – Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ» – ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας νέας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (VITT).

Μάλιστα η ασθένεια αυτή έχει εντοπιστεί από τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19.

Οι δικηγόροι των εναγόντων υποστηρίζουν ότι το VITT είναι υποσύνολο του TTS, αν και η AstraZeneca δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τον όρο.

Η AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις υπό τον όρο να παραδώσει το γρηγορότερο ένα εμβόλιο, την περίοδο της πανδημίας, όταν η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από το παρατεταμένο λοκντάουν, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ