Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Εκτιμάται ότι μπορεί να προήλθε από φορέα του HIV – Αυτά είναι τα συμπτώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού ίσως σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV, εκτιμά κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος.

Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό το σενάριο αυτό. Επικαλέστηκε ευρήματα δημοσιευμένα έπειτα από έρευνες για άλλες περιπτώσεις.

Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Βατσλ.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει», συνέχισε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, ο συνδυασμός των οποίων εντέλει δίνει πλεονέκτημα στον ιό, εξήγησε.

Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν της Κίνας, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών -πάνω από 30- μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βατσλ, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων.

Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα, σημείωσε ο γερμανός ανοσολόγος.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.

«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», συμπλήρωσε.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει γιατρός από τη Νότιο Αφρική, η Ανζελίκ Κούτζι, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι διαφορετικά από όσα είχαμε συνηθίσει και πρόκειται για έντονη κόπωση, η ταχυπαλμία, ο ξηρό βήχα, η φαγούρα στο λαιμό και ο υψηλός πυρετός, ενώ δεν παρατηρείται έως τώρα απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Η γιατρός μιλώντας στην Telegraph ανέφερε πως ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την πιθανότητα μιας νέας παραλλαγής όταν ασθενείς στο ιδιωτικό της ιατρείο στην πρωτεύουσα Πρετόρια άρχισαν να έρχονται στις αρχές αυτού του μήνα με συμπτώματα Covid-19 που δεν έβγαζαν αμέσως νόημα και δεν παρέπεμπαν σε κορωνοϊό.

Οι ασθενείς ήταν νέοι διάφορων εθνικοτήτων που είχαν έντονη κόπωση καθώς ένα εξάχρονο παιδί με πολύ υψηλό σφυγμό και πυρετό είπε, το οποίο όμως μέσα σε δυο μέρες ήταν καλύτερα. Κανένας δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε, γιατρός για 33 χρόνια που προεδρεύει της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης παράλληλα με το ιατρείο της.

Στις 18 Νοεμβρίου, όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 με πλήρη εξάντληση, ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς δεν βλέπουμε ασθενείς με βαριά ασθένεια», δήλωσε στην Telegraph η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής. H Coetzee είπε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που μολύνθηκαν με την Omicron συχνά παραπονιούνται για «σοβαρή κόπωση» για μία ή δύο ημέρες σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα πριν βελτιωθούν οι κατάστασή τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ