Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Δυσοίωνη προβλέψη από κορυφαίο επιδημιολόγο – Συνολικά 1.016 οι νεκροί [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορυφαίος ειδικός στους κορωνοϊούς, Γκάμπριελ Λουάνγκ, καλεί τις χώρες να εξετάσουν μέτρα όπως η καραντίνα που επέβαλε η Κίνα καθώς εκτιμά ότι ο ο ιός ενδέχεται να διασπαρεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την «μαύρη» πρόβλεψη ότι αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 1.016 ανθρώπων, τότε ο ιός ενδέχεται να διασπαρεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού κάνει λόγο κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό σε περίπου άλλους 2,5 ανθρώπους. Αυτός ο ρυθμός μας δίνει τον αριθμό 60-80% με τον καθηγητή Λουάνγκ να σχολίαζει ότι είναι ένας «τρομακτικά μεγάλος αριθμός».

Ο εξειδικευμένος στους κορωνοϊούς καθηγητής, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην επιδημία του SARS το 2002-2003 – θα υποστηρίξει στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής του ΠΟΥ στη Γενεύη ότι το βασικό θέμα είναι η έκταση της παγκόσμιας επιδημίας με δεύτερο να εντοπιστεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα για να σταματήσει τη διασπορά είχαν αποτέλεσμα – γιατί, όπως λέει στον Guardian, αν αυτό ισχύει τότε θα πρέπει και άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα υιοθετήσουν.

«Είναι πιθανόν να μολυνθεί το 60%-80% του πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να μειώσει τη θνησιμότητά του γιατί δεν βοηθάει αν σκοτώνει τους πάντες στο πέρασμά του γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος» είχε υποστηρίξει ο Λουάνγκ σε έρευνά του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Lancet.

Μεγάλο ζήτημα για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι φορείς του ιού αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όπως εξηγούν απαραίτητη η καραντίνα αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού θα έπρεπε να υποβάλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ημέρες και σε περίπτωση που κριθεί θετικός να μετράει ξανά η περίοδος των 14 ημερών της καραντίνας.

108 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο

Άλλοι 108 ασθενείς υπέκυψαν εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 10ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των θυμάτων ως χθες σε 1.016, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας σήμερα. Αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, πάντα κατά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Οι 103 θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ενώ από έναν ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο, στην Τιαντζίν, στη Χεϊλονγκτζιάνγκ, στην Ανχούι και στη Χενάν. Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.  Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι, είχαν επιβεβαιωθεί ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας συνολικά 31.728 κρούσματα της επιδημίας που προκαλεί ο 2019-nCoV και 974 θάνατοι στη Χουμπέι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ