Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ισχυρός σεισμός μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων – Αισθητός και στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9.30 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Πληροφορίες για ζημιές σε σχολεία στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Η ένταση του σεισμού ήταν 6,1 ρίχτερ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, σε εστιακό βάθος 56 χλμ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκειά του ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς ξεπέρασε το μισό λεπτό.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών 

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι “πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων. Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές», ανέφερε η ανακοίνωση των φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Ζημιές σε σχολείο της Κρήτης 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη με τον δήμαρχο Κισσάμου να ενημερώνει  για κάποιες ζημιές στο λύκειο της περιοχής, ανακοινώνοντας ότι τα σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Στο Ηράκλειο οι μαθητές των σχολείων βρέθηκαν στις αυλές καθώς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού. Τον σεισμό κατέγραψε ο σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τον γεωλόγο του Μουσείου Χαράλαμπο Φασουλά, να αναφέρει πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο όριο των δύο πλακών.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε και έγινε αισθητή σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο όλοι στο σώμα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη

“Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάποια ζημιά από τον σεισμό μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1. «Έχω μιλήσει με όλους τους αντιπεριφερειάρχες και έως τώρα δεν έχουμε ευτυχώς κάποια ζημιά ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη. Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θεωρώ ότι η μετασεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά», συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ