Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Η βιώσιμη κινητικότητα “ανθίζει” στο Δήμο Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια διαφορετική περιήγηση στο παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς απόλαυσαν την περασμένη οι πολίτες και οι λάτρεις των μέσων μικροκινητικότητας.

Το κέντρο της Κηφισιάς παρέμεινε χωρίς αυτοκίνητα για 4 ώρες  με τους πολίτες να περπατούν αλλά και χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιήθηκε και οργανωμένη βόλτα μήκους 6 Km (Kif-e-Ride), με ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά και συμβατικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μονόκυκλα και κάθε είδους αντίστοιχο μικρο-όχημα, σε car-free δρόμους.

 

 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, βρέθηκε την Κυριακή στο περίπτερο του SPARCS, στο κέντρο της πόλης, στο οποίο για 4 ημέρες παρουσιάστηκαν όλα τα εναλλακτικά μέσα ηλεκτρικής μετακίνησης και πραγματοποιήθηκαν δοκιμές τους υπό την καθοδήγηση ειδικών, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την βιώσιμη κινητικότητα, την έξυπνη πόλη, την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο μόνος Δήμος της Ελλάδας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPARCS (SUSTAINABLE ENERGY POSITIVE & ZERO CARBON COMMUNITIES), για τη δημιουργία βιώσιμων και μηδενικού αποτυπώματος κοινοτήτων. Το πρόγραμμα συντονίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Ζαπάντης ο οποίος μέσω δράσεων του προγράμματος φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που μετακινούμαστε στην πόλη.

 

Ενημέρωση για μικρούς και μεγάλους

Ακόμη, πολλοί μικροί και μεγάλοι φίλοι των ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων βρέθηκαν στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Νέας Ερυθραίας στο 1ο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης με μέσα μικροκινητικότητας, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Στον χαιρετισμό του ο συντονιστής της δράσης και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Ζαπάντης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους εκπαιδευτές και εξήγησε τις πολιτικές που σχεδιάζονται στο Δήμο Κηφισιάς, μέσω του πρόγραμμα SPARCS, στον άξονα της Κινητικότητας. Οι πολιτικές αυτές υποστηρίζουν τη Μικροκινητικότητα, την Ηλεκτροκίνηση, το Έξυπνο Πάρκινγκ, τα Super Blocks, τη Διεύρυνση Πεζοδρόμιων, Πεζόδρομων και Ποδηλατόδρομων, καθώς και δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας με Ηλεκτρικά Λεωφορεία. Στη δράση παρευρέθηκε και ο Υπεύθυνος Αθλητισμού Αχιλλέας Κουρέπης.

[φωτογραφία: Βάσια Σκυλακάκη]

Στο σεμινάριο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη οδήγησης ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή εντός του Πάρκου ενώ ενημερώθηκαν για τα οφέλη της μικροκινητικότητας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των μέσων αυτών σε δημόσιους δρόμους. Επίσης δόθηκε έμφαση στη σημασία του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού (κράνος, ανακλαστικό γιλέκο), κατά τη χρήση ήπιων μέσων εναλλακτικής μετακίνησης και παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση ΕΠΗΟ/ηλεκτρικών ποδηλάτων, αλλά και τις υποχρεώσεις των αναβατών με βάση τον Κ.Ο.Κ.
Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν ιδιαίτερα τη δοκιμή ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων, σε προκαθορισμένη διαδρομή, πάντα υπό την επίβλεψη των διοργανωτών. Στο τέλος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε διπλή κλήρωση, κατά την οποία δύο τυχεροί κέρδισαν ένα ποδηλατικό κράνος και έναν δωρεάν έλεγχο/ρύθμιση ηλεκτρικού πατινιού.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ