Ελάτε στην παρέα μας

Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Εκδηλώσεις μνήμης για τη «Μάχη της Κρήτης» στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφιερώματα και καλλιτεχνικές δράσεις ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη «Μάχη της Κρήτης» που διοργάνωσε η Ένωση Κρητών Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Το Αρκάδι» σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σε μία μέρα η οποία ήταν αφιερωμένη στα κατορθώματα και την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στο ναζισμό, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα και συμβολισμό. Ειδική αναφορά έγινε για το «ανυπόταχτο χωριό του Ψηλορείτη», τα Ανώγεια.

 

 

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της Πλατείας Κύπρου. Οι εκδηλώσεις κουφώθηκαν με την ομιλία για το χρονικό της ημέρας στο πνευματικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης.

 

 

Το παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος αφού κατέθεσε στεφάνι απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό: «Συμπληρώνονται 81 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης και την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στο ναζισμό. Ήταν 20 Μάϊου του 1941 όταν τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ πραγματοποιούσαν μία από τις μεγαλύτερες τους αεροπορικές επιδρομές θέλοντας να καταλάβουν το νησί. Με απαράμιλλο θάρρος οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι, παρ’ ότι άμαχοι, δεν δείλιασαν μπροστά στη θέα των αλεξιπτωτιστών ναζί και με αυτοσχέδια όπλα, αγροτικά εργαλεία, συγκρότησαν μια αυθόρμητη, παλλαϊκή αντίσταση πολεμώντας γενναιά και καταφέρνοντας μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς στρατιώτες. Το μήνυμα που εξέπεμψαν εκείνοι και εκείνες που τους ήταν αδύνατο να συμβιβαστούν με την ιδέα της υποδούλωσης ήταν απολύτως σαφές και επίκαιρο. Συλλογική αντίσταση για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας απέναντι στη φρίκη του ναζισμού. Έτσι έμελλε να γραφτεί μια ακόμη λαμπρή, ιστορική παρακαταθήκη στην πλούσια αντιφασιστική παράδοση της χώρας. Η στάση τους μας εμπνέει και μας διδάσκει. Το ορθωμένο ανάστημα τους μας γεμίζει δύναμη για να δώσουμε και μεις από το δικό μας μετερίζι τις δικές μας μάχες. Σήμερα λοιπόν, με σεβασμό και ταπεινότητα τιμούμε όλους όσοι πολέμησαν την κτηνώδη ιδεολογία του ναζισμού στα πεδία των μαχών θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ