Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

9ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: Επιτυχία για τον θεσμό και συγκίνηση για μέλη και κοινό

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Νέας Ιωνίας, το οποίο είχε θέμα: «Η επίδραση των Μικρασιατών Προσφύγων στον Nεοελληνικό Πολιτισμό».

Το Συμπόσιο έλαβε χώρα το τριήμερο 22,23 & 24 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και υποδέχθηκε πλήθος κόσμου από όλες τις μεριές της Ελλάδας (Καλαμάτα, Λέσβο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κοζάνη, Βόλο, Θεσσαλονίκη), που κατέφτασε για να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών που είχε ετοιμάσει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Αναλυτικά τα δρώμενα κάθε ημέρας

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις διαπιστεύσεις των συνέδρων στις 5 μ.μ. και τους σχετικούς χαιρετισμούς – προσφωνήσεις, ενώ ακολούθησε σειρά ομιλιών από ιστορικούς και εν γένει μελετητές του Μικρασιατικής ιστορίας και πολιτισμού. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση χαιρέτησε πρώτος ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., ο οποίος σήμανε την έναρξη του 9ου Συμποσίου και καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους και ομιλητές, ενώ στη συνέχεια έγινε ζωντανή σύνδεση με την κ. Αργυρώ Παπούλια, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, στην οποία και αποδόθηκε τιμητική διάκριση για το έργο της.

Τη σκυτάλη πήρε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαϊδου, η οποία δήλωσε ότι «η Μικρά Ασία κατέχει ξεχωριστή θέση στην πορεία του Ελληνισμού. Η Μικρά Ασία που φωτίζει την ιστορία γιατί πέρα απ’την δική της παρακαταθήκη, την ανεκτίμητη προσφορά της στον κόσμο, κυριαρχεί στην ψυχή μας», και ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Ιωνίας και Φιλαδελφείας π. Γαβριήλ, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε τη σημασία της μελέτης του Μικρασιατικού πολιτισμού και πως αυτός διαμόρφωσε την ταυτότητα των Ελλήνων, αλλά και τον ρόλο της πόλης της Νέας Ιωνίας σε αυτήν την ιστορία.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, οι οποίοι ήταν: η κ. Ζωή Ράπτη Βουλευτής Ν.Δ., ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Βασ. Κεγκέρογλου Βουλευτής «Κινήματος  Αλλαγής», ο κ. Ανδρ. Χριστοδουλίδης εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» και έκλεισαν με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) κ. Γιάννη Τριανταφυλλίδη.

Η 1η Συνεδρία είχε ως προεδρεύων τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη, πρώην Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. επί πολλά έτη, και μέλη τους κ. Χρήστο Χατζηϊωάννου και Τάκη Κωστιδάκη, οι οποίοι παρουσίασαν πρώτα τον καθηγητή Κων/νο Φωτιάδη, του οποίου η εισήγηση είχε θέμα «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός» και στη συνέχεια τον κ. Σταύρο Ανεστίδη από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τη «διαφύλαξη και η διαχείριση της συλλογικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.». Στη 2η και τελευταία για την πρώτη μέρα Συνεδρία προεδρεύων ήταν ο κ. Μάκης Λυκούδης και μέλη η κ. Δήμητρα Φίλιππα και ο κ. Γιάννης Ηλιού. Μιας και η πρώτη εισηγήτρια η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη απουσίαζε από το συμπόσιο λόγω ασθένειας, την εισήγησή της με θέμα: «Οι Μικρασιάτες και οι Νέες Πατρίδες. Εθνογραφική προσέγγιση», διάβασε ο κ. Λυκούδης σε μια πιο σύντομη μορφή. Τέλος, την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισαν οι δημοσιογράφοι κ. Χρίστος Βασιλόπουλος και κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ρόλο της τηλεόρασης στην διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης, χρησιμοποιώντας ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό από την εκπομπή τους «Η μηχανή του χρόνου».

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρωτότυπης ανακοίνωσης του κ. Νίκου Φιλιππαίου, με θέμα  «Αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Μικρασιατικό και το Ελλαδικό Θέατρο Σκιών» και συνεχίστηκε με την παρουσίαση των «Μνημείων Μικρασιατικών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» από τον επίκουρο καθηγητή Πασχάλη Βαλσαμίδη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν συγκεντρωμένα τα μνημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένα στις αλησμόνητες πατρίδες τους. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη «Η Μικρασιατική Καταστροφή στον ορίζοντα της ποίησης του Γ. Σεφέρη», όπου κάνοντας αναφορά στο έργο του νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη και απαγγέλλοντας ποιήματά του,  αναφέρθηκε στο κατά πόσο η Μικρασιατική Καταστροφή τον επηρέασε στο μεγάλο λογοτεχνικό έργο που μας άφησε. Στο δεύτερο μέρος ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης  παρουσίασε το θέμα: «Συμβολή των Μικρασιατών Ιεραρχών στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Μακεδονίας» και ανέδειξε μορφές Ιεραρχών που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο και στην κοινωνία και στον πολιτισμό μέσα από την πολύπλευρη δράση τους που δεν ήταν μόνο θρησκευτική. Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννακόπουλος έκλεισε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας παρουσιάζοντας την πρωτότυπη εργασία του: «Ένα ψηφιακό μουσείο για τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας», όπου με την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ο καθένας από το σπίτι του,  από το γραφείο του, θα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε πολύτιμα μουσειακά εκθέματα, έγγραφα και ντοκουμέντα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Την τελευταία ημέρα του Συμποσίου, οι παρουσιάσεις των εισηγητών ξεκίνησαν με τον Δ/ντή του Μουσείου της Α.Ε.Κ. Ανδρέα Μπαλτά και το θέμα: «Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο», μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία για τις αθλητικές ομάδες και τους Προέδρους πρόσφυγες αθλητικών σωματείων του Μεσοπολέμου. Η κ. Θέμις Παπαδοπούλου στη συνέχεια από την Εστία Ν. Σμύρνης παρουσίασε το θέμα: «Εστία Ν. Σμύρνης:  λαμπρός φωτοδότης φάρος και εργαστήρι πολιτισμού στην Ελλάδα» και τις πολιτιστικές της δράσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ο αρχιτέκτων-μελετητής Χρήστος Φλώρος με καταγωγή από τα Βουρλά ξενάγησε το κοινό στην πρότασή του: «Το αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που κτίσθηκε για να στεγάσει Μικρασιάτες πρόσφυγες και η πρόταση να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού», δηλαδή πώς θα πρέπει να ανακατασκευαστούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας για να καταστούν ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μικρασιατικό Μουσείο. Το δεύτερο μέρος της τελευταίας ημέρας καλύφθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Γκιολέ που παρουσίασε τις «Μικρασιατικές και Κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ναοδομία της Ελλάδας». Στο ενδιάμεσο των εισηγήσεων τηλεφωνική παρέμβαση έκανε η ηθοποιός κα Μιμή Ντενίση  που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ έκλεισε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και την εισήγησή του: «Επιδράσεις της Μικρασιατικής Κουζίνας στην αστική κουζίνα της Αθήνας», ενώ ο ίδιος προετοίμασε το κοινό για τις μικρασιάτικες λιχουδιές που θα γεύονταν στο τέλος του Συμποσίου.

Τι δήλωσαν ο πρώην Πρόεδρος κ. Σαπουντζάκης και ο νυν κ. Χριστοδούλου

Την τιμή να μιλήσουν αποκλειστικά στον “Χ-τύπο” για το 9ο Συμπόσιο έκαναν ο επί πολλά έτη Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης και ο νυν Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Ο κ. Σαπουντζάκης την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών του Συμποσίου έδειξε τη συγκίνηση και ευχαρίστησή του για τα όσα έχει καταφέρει ο οργανισμός μέχρι σήμερα καθώς επίσης εξέφρασε και την επιθυμία του για το μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή λέγαμε να πάμε στα 2, στα 3 (Συμπόσια) θα τα καταφέρουμε; Εμείς ένας τοπικός οργανισμός με ελάχιστα έσοδα; Κι όμως καταφέραμε όχι μόνο να το φτάσουμε, αλλά να το ξεπεράσουμε. Αισθάνομαι δικαιωμένος, χαίρομαι γιατί υπάρχουν οι συνεχιστές, είναι υψηλού επιπέδου και συνεχίζουν. Εγώ ελπίζω και εύχομαι να προλάβουμε το 2021-22 για να «δεθεί» η Επανάσταση του 1821 με τον ξεριζωμό του 1922.»

Από την άλλη, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου κοντά στο «κλείσιμο» του Συμποσίου μίλησε για τις εντυπώσεις που έχει λάβει και το έργο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: «Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κλείνοντας 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μικρασιατικά δρώμενα ολοκληρώνει και το 9ο Συμπόσιό του με θέμα «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον ελληνικό πολιτισμό». Η επιτυχία πολύ μεγάλη, μέσα από συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης και πολλή δουλειά. Μέσα στα 16 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο έργο, όπως 9 τριήμερα Συμπόσια, έκδοση 22 βιβλίων και 22 περιοδικών, ενώ διοργάνωσε πάνω από 100 εκδηλώσεις, και όλα αυτά είναι ένα επίτευγμα συλλογικής δουλειάς, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον πολιτισμό και την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού. Δε νομίζω τέτοιο έργο να έχει να επιδείξει τέτοιος σύλλογος ή οργανισμός στην Ελλάδα. Η αναγνώρισή μας είναι καθημερινή και συνεχής. Θα προσπαθήσουμε με ακόμα περισσότερη δουλειά και έργο να καταστήσουμε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας φάρο φωτοδότη της μικρασιατικής ιδέας.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ