Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

ΣΟΝΦ: Παρέμβαση στη σύσκεψη αθλητικών σωματείων με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο διαδικτυακό διάλογο αθλητικών σωματείων με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συμμετείχε ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας (ΣΟΝΦ).

Εκ μέρους του ΣΟΝΦ τρίλεπτη παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο πρόεδρός του Νίκος Σερετάκης αναφέροντας αναλυτικά:
Κύριε Υπουργέ,
 
Αγαπητοί συνάδελφοι  
 
Στο Σκακιστικό Όμιλο Νέας Φιλαδέλφειας πιστεύουμε στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, στον ευρύτερο κοινωνικό και διαπαιδαγωγικό του ρόλο. Λειτουργούμε με γνώμονα την θέση ότι η άθληση πρέπει να είναι προσιτή σε όλους. 
 
Ποτέ δε σταματήσαμε να παρεμβαίνουμε, με υπομνήματα και επιστολές, με διαβήματα και καταγγελίες. Άλλοτε λαμβάνουμε απαντήσεις, άλλοτε σιωπή κι άλλοτε πόλεμο. 
 
Τα κατεστημένα, για τα οποία ευθύνονται πρωτίστως οι κυβερνήσεις,  είναι κάτι παραπάνω από πρόσωπα και στεγανά που εδραίωσε στις ομοσπονδίες η απουσία της απλής αναλογικής. Μένει να δούμε τι θα σημάνει το Μητρώο για κακώς κείμενα που ευδοκίμησαν μια χαρά με τον  2725 και τον Εθνικό  Αθλητικό Σχεδιασμό.  
 
Ακούσαμε για αυτοχρηματοδότηση και τελικά γονείς, αθλητές και σωματεία φορτωθήκαμε τα πάντα, τώρα μέχρι και 30άρια για την έκδοση κάθε δελτίου.  
 
Πριν δέκα χρόνια ακούσαμε να μάθουμε να παράγουμε χρήμα και είδαμε να φουντώνουν φαινόμενα σήψης, τζόγος, στημένα παιχνίδια, ντοπάρισμα,  βία,  σεξουαλική κακοποίηση.  
 
Μάλιστα όσο πιο έντονη η εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο χειρότερα.  
 
Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είδαμε κατακρήμνιση της κρατικής επιχορήγησης, στο σκάκι -85% σε 20 χρόνια.  Στον επαγγελματικό αθλητισμό είδαμε άρθρο 44.  
 
Είναι υγιές να υπάρχουν πρωταθλήματα με εξωαγωνιστικές προκρίσεις επί πληρωμή, προμήθειες υπέρ παραγόντων που  μεσολαβούν για χορηγίες, μαθητικοί αγώνες με οικονομικούς φραγμούς, αγωνιστικός σχεδιασμός με εισπρακτικό κριτήριο;  
 
Είναι παράλογο να παρέχει το κράτος έδρα,  βασική υποδομή και επιστημονική στήριξη σε όλες τις ομοσπονδίες; Καλοδεχούμενη η εφάπαξ ενίσχυση, είναι όμως πολυτέλεια να υπάρχει ετήσια τακτική επιχορήγηση για τα σωματεία;  
 
Αλλαγές ναι,  αλλά να καταλήξουμε τι θέλουμε: Συλλόγους ή παρόχους υπηρεσιών, φιλάθλους ή πελάτες, αθλητισμό δικαίωμα για όλους ή προϊόν πολυτελείας για λίγους; 
 
Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ