Ελάτε στην παρέα μας

Περάματος

Συνάντηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε. στην περιοχή του Περάματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στο Δημαρχείο Περάματος με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία όπως επισημάνθηκε θα επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πέραμα και τους γύρω Δήμους.

Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή, είναι γνωστή σε όλους η τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, η οποία μεταξύ άλλων στα γεωγραφικά της όρια φιλοξενεί τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το σύνολο των οχλουσών δραστηριοτήτων του λιμανιού, ενώ στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Ο Δήμος Περάματος έχει ήδη καταθέσει εγκαίρως αίτημα στους αρμόδιους φορείς, Περιφέρεια Αττικής και Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας τη χρονική παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ωστόσο, έως τώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τους εν λόγω φορείς.

Εκφράστηκε έντονα η ανησυχία πως η κατατεθειμένη Μ.Π.Ε. έρχεται να προσθέσει και νέες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει τεράστια αύξηση των φόρτων κυκλοφορίας των οχημάτων, της ηχορύπανσης, της αέριας ρύπανσης, της φωτορύπανσης, ενώ είναι προγραμματισμένες να γίνουν νέες επιχωματώσεις και προσχώσεις, εργασίες που θα προκαλέσουν νέες σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να θεσμοθετηθεί μόνιμος περιβαλλοντικός έλεγχος, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στην προς έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), με σκοπό τη λήψη μέτρων άρσης και περιορισμού των μέχρι σήμερα δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ