Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Παρεμβάσεις για την ανάγκη αποκατάστασης του Πεντελικού όρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής Αναφορά για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού -η οποία συνυπογράφεται από συνολικά 18 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- με δύο ανακοινώσεις (από 3/9/2022 και 5/9/2022) του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας».

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι στις ανακοινώσεις καταγράφονται οι ανησυχίες, οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί του Συλλόγου «σχετικά με την πρόσφατη διοργάνωση συναυλίας στο αρχαίο λατομείο και τις εργασίες που υλοποιήθηκαν (από τους Δήμους Πεντελικού και Αθηναίων) που καταδεικνύει ότι αντί για έργα προστασίας, αποκατάστασης και οικολογικής ισορροπίας, μετά και την πρόσφατη πυρκαγιά, προωθείται μια λογική παρεμβάσεων με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου

“ΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ (ΙΙ)

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αναγκαιότητα διοργάνωσης συναυλιών στη σπηλιά του Νταβέλη (σπήλαιο Αμώμων) και επισήμανε ως αρνητική συνέπεια το ενδεχόμενο μόνιμου δυσμενούς περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Πεντελικό.

Μια απλή περιήγηση στο χώρο, όχι μόνο δικαιώνει τις επιφυλάξεις μας, αλλά επιβεβαιώνει και το απτό δυσμενές περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο χώρο.

Για τις ανάγκες των συναυλιών, μεταφορά εξοπλισμού (εξέδρα, καθίσματα, ηλεκτρική τροφοδοσία, κλπ) και συντελεστών – ακροατών, εκτελέστηκαν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες (διανοίξεις οδού και χώρων στάθμευσης καθώς και διαστρώσεις αμμοχάλικου εκτιμώμενου όγκου περί τα 500-600 κυβικά μέτρα, ήτοι δεκάδων φορτηγών) στον υφιστάμενο δασικό δρόμο, μήκους 1,0 χλμ., που συνδέει την σπηλιά με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την κορυφή του βουνού.

 

 

 

Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο για το οποίο, ο Δήμος ως κύριος διοργανωτής, οφείλει να γνωστοποιήσει:
• Την σύμβαση με την οποία εκτελέστηκε το έργο (διαδικασία ανάθεσης, κόστος, ανάδοχος, κλπ.).
• Το έγγραφο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (περιβαλλοντική μελέτη, περιβαλλο-ντικές δεσμεύσεις, κλπ.) με βάση το οποίο το έργο κρίθηκε περιβαλλοντικά απο-δεκτό.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΣΠ εκτιμά ότι η αναβάθμιση της βατότητας ενός δρόμου, που αυξάνει δραστικά την προσπελασιμότητα με αυτοκίνητο σε ένα χώρο, δεν είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη. Από εκεί που μέχρι σήμερα ο επισκέπτης της σπηλιάς έπρεπε να διανύσει πεζή μια διαδρομή 15’ σε φυσικό περιβάλλον, μετά τις συναυλίες μπορεί να φτάσει εποχούμενος στα 20 μέτρα από την είσοδο της σπηλιάς.

Οι διοργανωτές των συναυλιών στο Πεντελικό (Δήμοι Πεντέλης και Αθηναίων) γνωρίζουν ότι η περιβαλλοντική επίπτωση δεν σταματά με το πέρας της συναυλίας αλλά έπεται αυτής, και όφειλαν να προβλέψουν τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσής της. Διαφαίνεται όμως ότι κύριος στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του περίφημου Master Plan (κατασκευή θεάτρου 2.000 θέσεων, parking εκατοντάδων θέσεων, πολλαπλών αθλητικών εγκαταστάσεων, κλπ.) και την διοργάνωση εκδηλώσεων με επικοινωνιακά οφέλη, χωρίς διόλου να διακατέχονται από ανασταλτικές περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Από την πλευρά μας τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι το μακροχρόνιο συμφέρον των πολιτών συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στο βουνό. Αποκατάσταση που δεν συνάδει με την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών σε όλα τα μήκη και πλάτη του.

Η πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία της πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Καλισσίων, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η συχνότητα της πρόκλησης πυρκαγιών συνδέεται περισσότερο με ανθρωπογενείς δράσεις που συμβαίνουν κυρίως τις μέρες με δυνατούς ανέμους και λιγότερο με ουδέτερες αυτοαναφλέξεις.

Επανερχόμενοι στο πάγιο αίτημά μας, ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να τερματίσουν τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στο βουνό και να θεσπίσουν μέτρα αυστηρής εποπτείας του χώρου για να διαφυλαχτεί το δασικό περιβάλλον και μέτρα αποκατάστασης του ανασκαμμένου τοπίου.

Όσο δε αφορά αυτά που προβλέπονται από το περιβόητο Master Plan, τονίζουμε ότι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους επιβάλλει τον περιορισμό των όποιων έργων μαζικών δραστηριοτήτων (πολιτισμού, αθλητισμού, κλπ) στον χώρο του λατομείου Μαλτέζου και εναλλακτικά σε αυτό του Μουζάκη (στο κάτω άκρο του σωζόμενου λιθόστρωτου της οδού λιθαγωγίας).”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ