Ελάτε στην παρέα μας

Παλλήνης

Δήμαρχος Παλλήνης, Θ. Ζούτσος: “Να σταματήσει η παραπλάνηση των πολιτών, για τα rapid tests!”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή τεστ για τον κορωνοϊό απαντά ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Θανάσης Ζούτσος.

Ο Δήμαρχος εξηγεί σε ανακοίνωσή του τους λόγους που κάτι τέτοιο δεν καθίσταται δυνατό:

“Με αφορμή το αίτημα της αντιπολίτευσης, να προχωρήσει ο Δήμος Παλλήνης, σε αγορά και διενέργεια rapid tests για τον κορονοϊό, καθώς και τις δηλώσεις ορισμένων, ότι, «ο Δήμαρχος αρνήθηκε να προστατεύσει τους δημότες», θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Μόνος, θεσμοθετημένος και αρμόδιος, δημόσιος φορέας για την διενέργεια ελέγχων κορονοϊού, είναι ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διαθέτει την επιστημονική τεχνογνωσία και το κατάλληλα εκπαιδευμένο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Δήμος Παλλήνης, ως Οργανισμός Αυτοδιοίκησης, δεν διαθέτει την θεσμική αρμοδιότητα, το ανθρώπινο δυναμικό και την επιστημονική γνώση και ευθύνη, για να προχωρήσει σε αγορά και διενέργεια, (είτε rapids είτε μοριακών) τεστ covid, τα οποία άλλωστε, παρέχονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, και έχουμε ζητήσει τη διενέργεια, όσο το δυνατόν περισσότερων, τεστ στον Δήμο μας. Ήδη, έχουν γίνει έλεγχοι σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, των Δημοτικών Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων καθώς και στους εργαζομένους των βρεφονηπιακών σταθμών.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι, ο Δήμος Παλλήνης δεν μπορεί να συμβληθεί με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως ζητήθηκε, ώστε να προσφέρει στους δημότες του «δωρεάν τεστ» ή να καλύψει μέρος του κόστους, γιατί: Αφενός, είναι γνωστό ότι δεν αρκεί μόνο ένα τεστ ανά πολίτη και άρα, όσοι από την αντιπολίτευση το ζητούν, θα πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: “πόσα τεστ ανά δημότη, θα πρέπει και θα μπορεί να καλύψει ο Δήμος Παλλήνης, κι ενώ αυτά γίνονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ”; Αντιλαμβάνεται κανείς ποιο είναι το συνολικό οικονομικό κόστος για την κάλυψη των τεστ, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και με κατώτερη τιμή 100 ευρώ ανά άτομο, ενός πληθυσμού άνω των 70.000 κατοίκων; Κι ενώ –επαναλαμβάνω- γίνονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ;

Αφετέρου, θεωρούμε ότι, κάτι τέτοιο, θα δημιουργούσε προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Με ποιο δικαίωμα θα μπορούσε ένας Δήμος να προσφέρει, σε όλους τους δημότες, οριζόντια και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή άλλων κριτηρίων, δωρεάν τεστ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Ο Δήμος Παλλήνης ως Οργανισμός Αυτοδιοίκησης έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες και στο πλαίσιο αυτών, βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών του, από την αρχή της πανδημίας και θα συνεχίσει να το κάνει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ούτε το κράτος, το οποίο και θα πρέπει να διευκολύνει τον έλεγχο των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων.

Όλοι μας έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά οι καιροί απαιτούν υπευθυνότητα και στοιχειώδη λογική. Δεν μπορούν κάποιοι να «παίζουν» με την αγωνία και την ελπίδα των πολιτών, ούτε έχουν το δικαίωμα να τους παραπλανούν με τον άκρατο λαϊκισμό τους, για να κερδίσουν εντυπώσεις και ψήφους.

Ας σταματήσουν εδώ, γιατί κάνουν κακό στην κοινωνία.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ