Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δ.Σ. Ηρακλείου: Σε πρώτο πλάνο οι ελλείψεις στα σχολεία – Γίνονται “πράσινα” τρία σχολεία της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (30/9) επικεντρώθηκε σε θέματα Παιδείας εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική – Ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση τριών σχολείων της πόλης.

Tο Δ.Σ. εστίασε σε θέματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης, με την αντιπολίτευση να θέτει σωρεία ερωτημάτων που είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με την ετοιμότητα των σχολείων εν μέσω πανδημίας και την επάρκεια των σχολικών καθαριστριών, τις επισκευές των σχολικών μονάδων που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό και τις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, οι δημοτικές παρατάξεις κατηγόρησαν την δημοτική αρχή για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες του Ηρακλείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ατυχές περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και αφορούσε τμήμα του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, το οποίο αναγκάστηκε να κάνει μαθήματα σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη σχολική αίθουσα να στεγαστεί.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κ. Κουτσογιαννάκης διευκρίνισε ότι το θέμα με την αίθουσα έχει λυθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου, ενώ τόνισε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες τόσο από τα κανάλια όσο και από την αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι η τάξη ουσιαστικά βρέθηκε εκτός αίθουσας μόνο για μια ημέρα και όχι για μία εβδομάδα όπως παρουσιάζεται, άμεσα ενημερώθηκε το τμήμα Παιδείας και δόθηκε λύση στο πρόβλημα.

 Γ. Παπαδημητρίου: “Δεν αρκεί να μοιράζει υποσχέσεις ο Δήμαρχος – Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα σχολεία” 

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί”  κ. Παπαδημητρίου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση των σχολείων της πόλης και ταυτόχρονα άσκησε κριτική για την εικόνα που περνάει προς τα έξω η Δημοτική Αρχή και οι υπάλληλοι του δήμου μέσω των social media, που σύμφωνα με τον ίδιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα: Υπάρχει ανησυχία και άγχος σχετικά με τα σχολεία από όλες τις παρατάξεις. Φυσικά αυτό δεν προκύπτει από ένα κανάλι που έπαιξε κάποια στιγμιότυπα αλλά από το γεγονός ότι από εκεί που βλέπαμε συνεχείς συσκέψεις και ανακοινώσεις μέσω των social media ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι ο Δήμος είναι απόλυτα έτοιμος, τελικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ούτε σχεδιασμό είδαμε, ούτε καθαριότητα, ούτε απολύμανση, ούτε προγραμματισμό. Έχουμε γίνει ο δήμος του καναλιού και του παραθύρου. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα σχολεία. Δεν αρκεί να μοιράζει υποσχέσεις ο Δήμαρχος. Το θέμα είναι να δούμε μία μεταστροφή του κλίματος το επόμενο διάστημα και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα για να καταλάβουμε επιτέλους τι σχεδιασμός υπάρχει για τα σχολεία της πόλης”.

Π. Βλασσόπουλος: “Ακόμα περιμένουμε ενημέρωση για τις επισκευές στα σεισμόπληκτα σχολεία”

Ο κ. Βλασσόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “ΑΚΕΠ – Συνεργασία”, στην τοποθέτηση του άσκησε δριμύτατη κριτική τόσο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Πέτρου όσο και στον Δήμαρχο για την αναβολή του προγραμματισμένου Δ.Σ.(σ.σ. κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου) και μάλιστα τόνισε ότι “σε περίπτωση που ξαναγίνει κάποια τέτοια κίνηση από πλευράς δημοτικής αρχής θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε ανώτατους φορείς”. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα σχολεία που έχουν υποστεί καταστροφές από τον σεισμό, λέγοντας ότι “εδώ και ένα χρόνο οι τρεις σύλλογοι, το 1ο Γυμνάσιο και το 4ο και 5ο Δημοτικό δηλαδή τα σχολικά κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, είχαν έρθει στο Δ.Σ. και είχαν ζητήσει να γίνει μία ενημέρωση για τα σχολικά κτίρια και τις επισκευές τους. Δυστυχώς κλείνει ο χρόνος και ακόμα περιμένουμε αυτή την συνάντηση”.

Κ. Κουτρούλης:  “Η Δημοτική Αρχή θεωρεί το Δ.Σ. διεκπεραιωτικό όργανο”

Ο κ. Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “ΠΝΟΗ Ηράκλειο”, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για έλλειψη ετοιμότητας στο άνοιγμα των σχολείων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θλιβερό περιστατικό με την τάξη του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου: “Έχω απογοητευτεί προσωπικά σαν κάτοικος Ηρακλείου από αυτά που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δέκα μέρες. Ήμασταν οι πρώτοι που αναφέραμε ότι μία τάξη του 1ου Γυμνασίου στεγάζεται στην ύπαιθρο. Οι ευθύνες της διοίκησης είναι τεράστιες. Ο Δήμαρχος της πόλης που είναι ιδιοκτήτης των σχολικών κτιρίων δεν μεσολαβεί για να επιλύσει το κτιριακό ζήτημα. Από τις 15/9 ο σύλλογος γονέων του σχολείου ζητούσε να υπάρξει λύση με τις αίθουσες. Που βρίσκονται τα παιδιά της προσχολικής αγωγής;  Όπου και να πάω ακούω παράπονα. Αισθάνομαι πλήρη απογοήτευση καθώς αν και μας διαβεβαιώσατε ότι είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων αποδείχτηκε το αντίθετο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μας θεωρείτε διεκπεραιωτικό όργανο, έχει χαθεί η πολιτική συζήτηση από αυτό το Δ.Σ.”.

Ν. Μπάμπαλος: “Έχει δρομολογηθεί πρόσληψη σχολικών καθαριστριών για να καλυφθούν οι ανάγκες”

Ο Δήμαρχος κ. Μπάμπαλος στην τοποθέτηση του αρχικά τόνισε ότι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι καταλύτες σταθερότητας για την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι “δεν είναι η ώρα για υπερβολές και προσωπικές στρατηγικές, δεν είναι οι καταστάσεις τέτοιες που προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διάφορα θέματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης, όπως οι επισκευές στα σεισμόπληκτα σχολεία, στις αίθουσες προσχολικής εκπαίδευσης και τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για τις ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων ανέφερε: «Σας ενημερώνω ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης καθαριστριών μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν».

Γίνονται “πράσινα” τρία σχολεία του Ηρακλείου 

Τέλος, ο κ. Μπάμπαλος ενημέρωσε το σώμα και για την απόφαση του Πράσινου Ταμείου να προχωρήσει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση τριών σχολείων του Ηρακλείου: “Σήμερα κοινοποιήθηκε μία απόφαση από διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου όπου ενέκρινε πρόταση του Δήμου Ηρακλείου, ποσού 493.031 ευρώ, για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση τριών σχολείων του Δήμου μας. Πρόκειται για το 3ο Δημοτικό, το 6ο Δημοτικό σχολείο στο Κάτω Ψαλίδι και το 9ο Νηπιαγωγείο στο Άνω Ψαλίδι. Παρόμοιες εργασίες θα γίνουν και στα 3 σεισμόπληκτα σχολεία της πόλης, το 4ο, 5ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο αφού ο Δήμος επιλέγει, εφόσον θα γίνουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο περυσινός σεισμός, να «τρέξει» παράλληλα και η γενικότερη ανακαίνιση των σχολείων ώστε, στο τέλος των έργων, να μην μιλάμε μονάχα για επιδιόρθωση των προβλημάτων στατικότητας αλλά για 3 εντελώς αναδιαμορφωμένα σχολεία. Τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν με χρηματοδότηση που διεκδίκησε η διοίκηση του Δήμου από την Περιφέρεια Αττικής. Το «πακέτο» των σχολείων που αυτή την περίοδο μπαίνουν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης συμπληρώνουν το 3ο Δημοτικό και το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου όπου ήδη ξεκινούν οι εργασίες, επίσης με χρηματοδότηση που πέτυχε η δημοτική αρχή, αυτή τη φορά από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σχολεία είναι ψηλά στην ατζέντα με τις προτεραιότητες μας”.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ