Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ελπιδοφόρες συμμετοχές στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιοχώρας και ένα αργυρό μετάλλιο για τους αθλητές του ΣΟΝΦ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ρεκόρ συμμετοχών -σε πείσμα της πανδημίας- έριξε φέτος την αυλαία του το 14ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας το οποίο παράλληλα ενσωμάτωνε το Ανοικτό Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών , σημαίνοντας άτυπα την επανέναρξη της σκακιστικής αγωνιστικής κίνησης στη χώρα.

Το τουρνουά διοργάνωσε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και την  Περιφέρεια Κρήτης  υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με την απλόχερη στήριξη φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Η καλή οργάνωση, η αυστηρή τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, καθώς και η συνέπεια παικτών και ιθυνόντων, έδωσε τον ευτυχή απολογισμό μίας υψηλού επιπέδου σκακιστικής διοργάνωσης με πολλές δυνατές αναμετρήσεις και μηδενικά κρούσματα.

Συγκεκριμένα, 309 σκακιστές από 28 διαφορετικές χώρες βρέθηκαν στην Παλαιόχωρα από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου για να πάρουν μέρος στο καθιερωμένο και πλέον φημισμένο τουρνουά της Κρήτης.

Μετά από 9 αμφίρροπους γύρους με πολλά σκακιστικά «ντέρμπι», τέσσερις παίκτες ισοβάθμησαν με 7,5 βαθμούς στην πρώτη θέση. Τα κριτήρια ισοβαθμίας εν τέλει ευνόησαν τον Ουκρανό GM Yuri Solodovnichenko (2546), ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου κερδίζοντας το μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο ΙΜ Νικόλας Θεοδώρου της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο 20χρονος Πολωνός ΙΜ  Gumularz Szymon (2515).

Στην κατηγορία των γυναικών, η ΙΜ Irina Bulmaga από τη Ρουμανία (2413) ξεχώρισε και κατέκτησε καθαρά την 1η θέση με 7 βαθμούς. Οι επόμενες θέσεις ήταν ελληνική υπόθεση με τις δύο νεαρές στυλοβάτισσες της Εθνικής Ομάδας, την FM Αναστασία Αβραμίδου και την IM Σταυρούλα Τσολακίδου, να αναδεικνύονται αντίστοιχα δεύτερη και τρίτη.

Από το τουρνουά της Παλαιόχωρας, λόγω της υψηλής ποιότητας παικτών που αγωνίζονται, ανακηρύσσονται και οι Πρωταθλητές του Ανοικτού Πρωταθήματος Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

Έτσι, τον τίτλο του Έλληνα Πρωταθλητή κατέκτησε ο ΙΜ Νικόλας Θεοδώρου, ο οποίος έγινε και ο πρώτος Κρητικός που κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο. Με επίσης 7,5 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο GM Χρήστος Μπανίκας, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο GM Ανδρέας Κελίρης.

Στις γυναίκες, Πρωταθλήτρια Ελλάδος αναδείχθηκε η FM Αναστασία Αβραμίδου, με την δεύτερη και την τρίτη θέση να κατακτούν αντίστοιχα η ΙΜ Σταυρούλα Τσολακίδου και η Κωνσταντίνα Ανδρώνη.

Πολυπρόσωπη και πολύ ενθαρρυντική ήταν  η παρουσία του ΣΟΝΦ στην Παλαιόχωραμε ένα μετάλλιο για την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας!

Συνολικά 10 αθλητές του συλλόγου ταξίδεψαν στην Κρήτη για να αγωνιστούν στο Διεθνές Τουρνουά και, μετά από δύο δύσκολους χειμώνες, να σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην ενεργό δράση. Μάλιστα, πιστοί στην παράδοση που θέλει τον σύλλογο να βασίζεται στις νεαρές δυνάμεις του, οι 7 από τους 10 σκακιστές που συμμετείχαν στο τουρνουά ήταν κάτω των 25 ετών, με το νεαρότερο μέλος της αποστολής, τον Γιώργο Σερετάκη να είναι μόλις 9!

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις επιδόσεις τριών αθλητών του ΣΟΝΦ που ξεχώρισαν.

Ο Γιώργος Καλογριδάκης (2183) «σκαρφάλωσε» στο νούμερο 50 της τελικής κατάταξης, πετυχαίνοντας σκορ 6/9, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με δύο GM και έναν ΙΜ.

Ο Νικόλας Δεληγιάννης (1684), με τελικό σκορ 5/9, επικράτησε πολύ ισχυρών αντιπάλων, πετυχαίνοντας απόδοση 2088 και κερδίζοντας συνολικά 67 μονάδες έλο!

Τέλος, η 12χρονη Μυρτώ Σερετάκη, με 3 βαθμούς , ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση της κατηγορίας της (κορίτσια -12), και ανέβηκε στο βάθρο φέρνοντας ένα αργυρό μετάλλιο πίσω στη Φιλαδέλφεια!

Από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία παραβρέθηκε ο Νίκος Μπαλάσκας, μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ και Γενικός Αρχηγός του ΣΟΝΦ, ο οποίος έκανε και τις απονομές στις νεανικές κατηγορίες.

Αναλυτικά στοιχεία, βαθμολογίες και στατιστικά ΕΔΩ

  • O Σάββας Χρηστίδης του ΣΟΝΦ αγωνίστηκε στον ισχυρό Α Όμιλο του  30ου Διεθνούς Τουρνουά Καβάλας (1-8 Αυγούστου), με θετική απόδοση. Λεπτομέρειες ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ